search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:13
MENU CLOSE

Διπλό στοίχημα Τσίπρα για την επιστροφή των ψηφοφόρων στην κάλπη και της αυτοπεποίθησης στο κόμμα

10.06.2019 09:00
Διπλό στοίχημα Τσίπρα για την επιστροφή των ψηφοφόρων στην κάλπη και της αυτοπεποίθησης στο κόμμα - Media

 

Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να εμφυσήσει αισιοδοξία στο κόμμα και τη βάση του και να περάσει το μήνυμα ότι «το παιχνίδι γυρίζει», ξεκινά σήμερα επισήμως η προεκλογική περίοδος. Ο πρωθυπουργός το απόγευμα μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του ζητήσει τη διάλυσης της Βουλής και την εκκίνηση της διαδικασίας της προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Στη συνέχεια, γύρω στις 8μ.μ. θα μεταβεί στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής για την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ανέλαβαν να «ρετουσάρουν» οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χαρίτσης, με στόχο να ενσωματωθούν τα εκκωφαντικά μηνύματα της κάλπης, να ληθφεί υπόψη η μεσαία τάξη ώστε να γίνουν κινήσεις φορολογικής ελάφρυνσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί χωρίζεται σε 4 βασικούς άξονες δηλαδή εργασία, κοινωνικό κράτος, φορολογία και ανάπτυξη και σε κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες θα περιγράφεται τι παρέλαβε η κυβέρνηση, τι έπραξε και τι επιδιώκει στη συνέχεια.

Αναφερόμενη στο πλαίσιο του προγράμματος η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ έκανε λόγο για «νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος, ανάπτυξη για όλους και ασφάλεια για την κοινωνία».

Ειδικότερα, στο κομμάτι της Εργασίας στοχευμένη απεύθυνση αναμένεται να γίνει στην κατηγορία των νέων εργαζομένων, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξαγγελίες για αύξηση των «ποιοτικών» θέσεων εργασίας (περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας) με νέα αύξηση στο κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά τη δικαιότερη φορολόγηση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξαγγελίες για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στο βαθμό που θα δείξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει τα μεσαία στρώματα που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των μνημονίων, ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης και έχει πρόταση. Αυτό που θα προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μπορεί να επιτύχει ελαφρύνσεις χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς να «κόβει» από το κράτος, δηλαδή χωρίς να θίγει κατακτήσεις όπως το κοινωνικό κράτος σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη που, κατά την κυβερνητική ρητορική περί «κρυφής ατζέντας», η υλοποίηση των προτάσεών του περνά μέσα από το «ασφαλιστικό ΠΙνοσέτ» και περιστολή δημόσιων δαπανών.

Στοίχημα η αυτοπεποίθηση

Βεβαίως, αν για τον Τσίπρα, το ένα στοίχημα είναι να κερδίσει ξανά την κοινωνία ή έστω να πείσει μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων να απορρίψει την λογική της «αποχής» και να επιστρέψει στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, το άλλο στοίχημα είναι η ανάταση του ηθικού στο κόμμα.

Στην Κεντρική Επιτροπή της Παρασκευής, το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι μετά την απογοήτευση για το αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη πρέπει να επιστρέψει η αυτοπεποίθηση για να δοθεί η προεκλογική μάχη με συλλογικότητα και πάνω απ’ όλα με αξιώσεις… νίκης.

Στην πραγματικότητα ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν πρόκειται να είναι δεύτερος, να συγκρατηθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά ώστε να επιτελέσει στο  εξής τον ρόλο του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος και του βασικού πυλώνα στην κεντροαριστερά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της πίεσης που έδειξε να ασκεί το ΚΙΝΑΛ μετά την «εκδίωξη» Βενιζέλου, αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κινητοποίηση, χωρίς άλλες «γκάφες» και αστοχίες όπως η υπόθεση των μετατάξεων που σημάδεψε αρνητικά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικές περιόδου.

Την ίδια ώρα  ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται να είναι έντονος καθώς κορυφαία στελέχη παλαιά και νέα θα παλέψουν για λιγότερες έδρες – με ένα ποσοστό μεταξύ 24 έως 28 ποσοστιαίων μονάδων  ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταλάβει περίπου τις μισές θέσεις στη Βουλή από αυτές που κατέχει σήμερα.  Οι δε λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι φαίνεται ως επί το πλείστον να συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια των περιφερειών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μένει να φανεί αν ο ανταγωνισμός αυτός θα αποδώσει συνολικότερα υψηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10