search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:24
MENU CLOSE

Εμπόδιο το 5G στις προγνώσεις καιρού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2077
13-6-2019
16.06.2019 03:00
sp1306g.jpg

 

Θα μπορούσε να μειωθεί η ακρίβειά τους έως και 30%

Τα δίκτυα 5G αναμένεται να γίνουν η νέα… «καραμέλα» των μετεωρολόγων όταν οι προβλέψεις τους για τον καιρό θα «πέφτουν έξω». Κι όχι άδικα, αφού, όπως όλα δείχνουν, η τεχνολογία 5G χρησιμοποιείται σε ραδιοσυχνότητες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις συχνότητες που αξιοποιούν οι δορυφόροι για να συλλέξουν στοιχεία για τον καιρό και αναμένεται, λόγω παρεμβολών, να αλλοιώνουν τα στοιχεία αυτά.

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G της επόμενης γενιάς θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων ενώπιον επιτροπής του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με το μέλλον της πρόβλεψης του καιρού.

Οι παρεμβολές από τα ασύρματα τηλέφωνα 5G θα μπορούσαν να μειώσουν την ακρίβεια των προβλέψεων του καιρού κατά 30%, δήλωσε ο Νιλ Τζέικομπς, αναπληρωτής γραμματέας Εμπορίου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Εθνικής Διαχείρισης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Ο Τζέικομπς έκανε τις επισημάνσεις στα μέλη της Υποεπιτροπής Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Επιστήμη, το Διάστημα και την Τεχνολογία.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να επιστρέψει η ακρίβεια των προβλέψεων στα επίπεδα του 1980, πρόσθεσε ο Τζέικομπς.

Το φάσμα

Οι πολίτες και οι κυβερνητικοί οργανισμοί βασίζονται στις ακριβείς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι σημαντικές για την ετοιμότητα και την ανάκαμψη από φυσικές καταστροφές, όπως ανέφερε η Ένωση Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας (ΑΙΑ) σε επιστολή της προς την επιτροπή.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα του σημερινού φάσματος ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα το μέλλον της ακρίβειας της πρόγνωσης καιρού» επισήμανε η ΑΙΑ. «Το φάσμα είναι ένας πεπερασμένος πόρος και, καθώς η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) θέλει να απελευθερώσει το φάσμα για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το 5G, ο κίνδυνος παρεμβολής αυξάνεται τόσο στην καθιερωμένη ζώνη όσο και στις γειτονικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων» πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι για την πρόγνωση του καιρού ήρθαν στο φως όταν η FCC ετοιμαζόταν για τη δημοπρασία του φάσματος 24 GHz σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την επιστολή.

«Ενώ απαιτήθηκε μια πολυετής διαδικασία για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, δεν είναι σαφές αν είχαν πραγματοποιηθεί πλήρως οι κατάλληλες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπήρχαν επιβλαβείς παρεμβολές με τον καιρικό εξοπλισμό στην άμεσα γειτονική ζώνη ραδιοσυχνοτήτων», υπογράμμισε ο ΑΙΑ.

Σημαντικές επιπτώσεις

Μόλις λίγες μέρες πριν από την ακρόαση στον Λευκό Οίκο, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Ρον Γουάιντεν του Όρεγκον και η Μαρία Κάντγουελ της Ουάσιγκτον, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της FCC Ajit Pai ζητώντας του να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων των 24 GHz έως ότου βρεθούν τρόποι να προστατευθούν οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες.

«Το να συνεχίσουμε την πορεία που ακολουθεί σήμερα η FCC, το να συνεχίσουμε να αγνοούμε τις σοβαρές προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπτώσεις στην αμερικανική εθνική ασφάλεια, στις αμερικανικές βιομηχανίες και στον αμερικανικό λαό» έγραψαν οι γερουσιαστές.

Η FCC ξεκίνησε τη δημοπράτηση του φάσματος στη ζώνη των 24 GHz σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρά τις αντιρρήσεις της NASA, της NOAA και των μελών της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, σύμφωνα πάντα με τους γερουσιαστές. Οι εν λόγω οργανισμοί ισχυρίστηκαν ότι οι εκπομπές εκτός ζώνης που θα προκαλέσουν οι ευρυζωνικές μεταδόσεις στη ζώνη των 24 GHz θα διαταράξουν την ικανότητα συλλογής δεδομένων υδρατμών που μετριούνται σε γειτονική ζώνη συχνοτήτων, η οποία αξιοποιείται από μετεωρολόγους για την πρόβλεψη του καιρού.

«Είναι σημαντικές οι συνέπειες στην εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ασφάλεια από αυτή την υποβάθμιση των δυνατοτήτων πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών στην Αμερική» έγραψαν οι γερουσιαστές.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην έκθεση του αμερικανικού Ναυτικού, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι παρεμβολές στους δορυφόρους για τον καιρό που θα επιτρέπονται από τις μελλοντικές εμπορικές ευρυζωνικές χρήσεις στη ζώνη 24 GHz θα διακινδύνευε την ασφάλεια των πτήσεων και της πλοήγησης, καθώς θα υποβάθμιζε και τη γνώση για την έκταση του πεδίου μάχης.

Η πολιτική και το χρήμα

Παρά τις ανησυχίες των επιστημονικών και στρατιωτικών κοινοτήτων, φαίνεται απίθανο να επιβραδυνθεί η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G.

«Δεν αμφιβάλλω για το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις συχνότητες που βρίσκονται κοντά, αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό θα αλλάξει την ανάπτυξη του 5G» δήλωσε ο Τζιμ ΜακΓκρέγκορ, βασικός αναλυτής της Tirias Research, μιας εταιρείας συμβουλευτικής για την έρευνα υψηλής τεχνολογίας.

«Η FCC πρέπει να αναστείλει τη δημοπρασία της ζώνης των 24 GHz έως ότου λύσει αυτό το πρόβλημα» επιβεβαίωσε ο Τσαρλς Κινγκ, κύριος αναλυτής της Pund-IT, μιας συμβουλευτικής εταιρείας τεχνολογίας στην Καλιφόρνια.

«Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το 5G, η μεγάλη εμπορική διαθεσιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά. Η δημοπρασία της ζώνης των 24 GHz εκτιμάται ότι θα φέρει επτά φορές περισσότερα έσοδα από την προηγούμενη δημοπρασία ραδιοφάσματος των 28 GHz. Η FCC θα μπορούσε να σταματήσει ή να καθυστερήσει τη δημοπρασία. Έχουμε δει και προηγούμενες δημοπρασίες να γίνονται για πολιτικό κέρδος και περιμένω κάτι περισσότερο από τις αποφάσεις της FCC» τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21