search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:23
MENU CLOSE

ΝΔ: Ζητάει ισχυρή εντολή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2078
20-6-2019
21.06.2019 03:00
123.png

 

Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η περίοδος προς τις εθνικές κάλπες θα ήταν η… αναμενόμενη, με τη σκληρή αντιπαράθεση να περιστρέφεται κυρίως γύρω από την οικονομία και την ασφάλεια, η Τουρκία ήρθε να δώσει νέα διάσταση και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. 

Η Ν.Δ. φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ο αρχηγός της ήδη από τον περασμένο Μάιο ζητούσε από την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Το θέμα μάλιστα της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ χαρακτηρίστηκε από τον «γαλάζιο» πρόεδρο ως «ανεύθυνη δραματοποίηση» και αυτό που ζητήθηκε ήταν εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. 
Ο Μητσοτάκης τόνισε πως εδώ και μήνες η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς «παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)» και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας». 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στάθηκε πάντως ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως «είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίησή της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε». 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Πετρούπολη ο Μητσοτάκης τόνισε με νόημα πως «αυτό είναι το διακύβευμα, αυτοδύναμη Ελλάδα που και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία – βλέπετε πόσο τεταμένα είναι τα πράγματα στα εξωτερικά μας ζητήματα – κάποιος πρέπει να κρατήσει το τιμόνι της χώρας με στιβαρότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη, όχι πουλώντας τσαμπουκά, για να το πω πολύ απλά, αλλά με υπευθυνότητα και με πατριωτισμό». 

Αυτοδυναμία

Σε δύο άξονες κινείται η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα από διάφορες κινήσεις να στέλνει με τη σειρά του δύο σαφή μηνύματα. Πρώτον ότι βασικός και μείζον στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία και από την άλλη ότι μετά τις εκλογές η Κοινοβουλευτική Ομάδα και κατ’ επέκταση και το κόμμα θα φέρουν τη σφραγίδα του αρχηγού τους. 

Με τον αέρα που του δίνει το αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές, ο αρχηγός της Ν.Δ. χτίζει το προφίλ του ενωτικού και του μετριοπαθούς, ζητώντας άλλωστε από τους ψηφοφόρους και την αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψή του στην Πετρούπολη ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκρουσε τον κώδωνα προς τους ψηφοφόρους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κάλπη δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια της μεγάλης εκλογικής νίκης της 26ης Μαΐου». 

Μάλιστα ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μόνο με ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου «θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα και με αποτελεσματικότητα το σχέδιό μας για περισσότερες δουλειές, για λιγότερους φόρους, για ασφάλεια στις γειτονιές, για καλύτερη Παιδεία και καλύτερη Υγεία». Και επανέλαβε το μήνυμα ενότητας, κύριο «συστατικό» της προεκλογικής εκστρατείας που έχει χαράξει προς τις εθνικές κάλπες, λέγοντας πως «εφόσον με εμπιστευθείτε στις 7 Ιουλίου, την επόμενη μέρα θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που δεν μας ψήφισαν». 

«Γαλάζια» ανανέωση

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μητσοτάκη, «μια ανανεωμένη Ν.Δ. έρχεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά να διεκδικήσει την ψήφο όλων των Ελλήνων», μια φράση που αφορά το δεύτερο μήνυμα του «γαλάζιου» προέδρου, μέσω των ψηφοδελτίων που παρουσίασε η Πειραιώς. Το «γαλάζιο» στρατόπεδο μοιάζει να επιχειρεί να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα του συντηρητισμού, κάτι που φάνηκε και από την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων. 

Το στοιχείο που πρόταξε η Πειραιώς είναι ότι η ανανέωση φτάνει το 72% και ότι έξι στους 10 δεν έχουν στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. 

Από τους 419 υποψηφίους οι 43 προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, την πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ., οι 78 είναι εν ενεργεία βουλευτές, οι 139 είναι κάτω των 45 ετών, μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. 
«Η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες» σημειώνει η Πειραιώς. Ενώ τονίζει πως σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα. 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, τη Β’ Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας στις οποίες η Ν.Δ. δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ντιμπέιτ με όλους

Τέλος, όσον αφορά τη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ντιμπέιτ, η Ν.Δ. δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση στάση και τελικά η μοναδική προεκλογική τηλεμαχία θα γίνει την 1η Ιουλίου παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών. Όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο ζήτημα της τηλεοπτικής μονομαχίας Τσίπρα – Μητσοτάκη, η Πειραιώς ανταπάντησε με… παραπομπή σε παλαιότερη δήλωση του… Τσίπρα. 
Σε εκείνη τη δήλωσή του ο Τσίπρας ανέφερε πως «η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας». 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:20