search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Νέα έρευνα: Οι νέοι βγάζουν «κέρατα» από την υπερβολική χρήση των smartphones (Photo)

21.06.2019 13:09
Νέα έρευνα: Οι νέοι βγάζουν «κέρατα» από την υπερβολική χρήση των smartphones (Photo) - Media

 

Η υπερβολική χρήση των smartphones οδήγησε στην ανάπτυξη οστού τύπου «κέρατος» στο πίσω μέρος του κρανίου των νέων ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα.

Αυτά τα οστέινα εξογκώματα, γνωστά και ως ενθεσόφυτα, είναι ανώμαλες οσφυϊκές προεξοχές που μπορούν να σχηματιστούν κατά την πρόσδεση ενός τένοντα ή συνδέσμου.

Η μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sunshine Coast στο Queensland της Αυστραλίας, περιλάμβανε περισσότερες από 200 ακτινογραφίες ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι το 41% ​​είχε αναπτύξει ένα κοίλο κομμάτι από 10 έως 30 χιλιοστά στο πίσω μέρος του κρανίου τους.

Περαιτέρω δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των μαγνητικών τομογραφιών και των εξετάσεων αίματος, απέκλεισαν την πιθανότητα ότι τα κοκαλάκια αυτά ήταν αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή φλεγμονών.

Τα ενθεσόφυτα εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους με κακή στάση και είναι η απάντηση των οστών στο άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι, σε αυτήν την περίπτωση, οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις φαίνεται να έχουν προκληθεί από μακροχρόνια πίεση στον σκελετό, καθώς το κεφάλι μετατοπίζεται προς τα εμπρός ενώ χρησιμοποιούμε τα smartphones για παρατεταμένες περιόδους.

«Υποθέτουμε ότι η παρατεταμένη αύξηση του φορτίου σε αυτή την πρόσδεση μυών οφείλεται στο βάρος του κεφαλιού που μετατοπίζεται προς τα εμπρός με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για μεγάλες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Δρ David Shahar.

«Το αυξημένο φορτίο απαιτεί αναδιαμόρφωση τόσο στον τένοντα όσο και στα οστεώδη άκρα του συνδέσμου. Το αποτύπωμα του τένοντα στο οστό γίνεται ευρύτερο για να κατανέμεται το φορτίο σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια του οστού», πρόσθεσε.

Ενώ η ανάπτυξη των οστών δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της, αποτελεί ένδειξη διαρκούς κακής στάσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ορισμένοι σχολιαστές της βιομηχανίας αμφισβήτησαν τη μελέτη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και του μεγέθους αυτών των αποκαλούμενων «κέρατων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:32