search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:13
MENU CLOSE

Ρήγας: Πιστεύουμε στη νίκη, γιατί πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και στις ιδέες μας

23.06.2019 15:11
Ρήγας: Πιστεύουμε στη νίκη, γιατί πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και στις ιδέες μας - Media

 

Αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες ΑΥΓΗ και ΕΠΟΧΗ.

Χαρακτηρίζει ανεδαφικό τον ισχυρισμό περί αντιγραφής των προγραμμάτων της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καλεί το τελετυαίο να αναλογιστεί το μέγεθος της μικροκομματικής και αδιέξοδης τακτικής του. Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση της ΕΕ, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει πίσω τους πολίτες που απείχαν ή ψήφισαν άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές και εάν είναι εφικτή η αναστροφή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Ρήγας στη συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ δήλωσε: «Οι κάλπες στις 7 Ιούλη είναι διαφορετικές από αυτές των ευρωεκλογών, το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι συγκεκριμένο και αφορά το αν θα συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης της κοινωνίας ή αν θα γυρίσουμε πίσω με οδηγούς αυτούς που μας έφτασαν στην καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον είχαν εμπιστευθεί, είναι οι δικοί του άνθρωποι. Οι αγωνίες τους και είναι δικές μας αγωνίες και η δυσαρέσκειά τους είναι και δική μας δυσαρέσκεια, είναι δική μας αυτοκριτική.

Στη δε συνέντευξη του στην ΕΠΟΧΗ παρατήρησε ότι «το πρωί της 7 Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες και η όποια ανατροπή αφορά στο αίσθημα βεβαιότητας που καλλιεργούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για δεδομένο νικητή. Πιστεύουμε στην νίκη, γιατί πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και στις ιδέες μας. Η βασική ερώτηση που καλούμαστε ως κοινωνία στις εκλογές είναι αυτή, το πώς θα πορευτούμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια: Όλοι μαζί, για το συλλογικό καλό, για μία βιώσιμη πρόοδο που τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια σε όλους, ή ο καθένας μόνος του στο στίβο του οικονομικού ανταγωνισμού, όπου η καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων θα ισοδυναμεί με το επιδιωκόμενο ατομικό κέρδος;»

«Όσο η πολιτική αντιπαράθεση θα εξελίσσεται μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών προσταγμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της ΝΔ, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στην εκλογική επιτυχία” εκτίμησε.

Σχολιάζοντας την κριτική των αντιπάλων της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε ένα πρόγραμμα αποσπασματικό ή και αντιγραφή από τα προγράμματα ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, ο κ. Ρήγας, στη συνέντευξη του στην ΕΠΟΧΗ σημείωσε πως «αυτοί που αφαίμαξαν και φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2010-2014, εμφανίζονται σήμερα ως οι προστάτες και επίδοξοι σωτήρες της» και τόνισε: «Είναι ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας σχέδιο, προσανατολισμένο στις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Στο πρόγραμμά μας λοιπόν δε θα βρει κανείς δέσμευση για προσλήψεις στο Δημόσιο με τον κανόνα 1:5, δε θα βρει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ,Είναι παντελώς ανεδαφικός ο ισχυρισμός περί αντιγραφής, με τη ΝΔ είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι».

Όσον αφορά στην στάση του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ρήγας στη συνέντευξη του στην ΕΠΟΧΗ παρατήρησε ότι «η τακτική του είναι ευκαιριακή και μικροκομματική» και εξήγησε: «Από τη μία αναζητά τακτικές ώστε να εκφέρει έναν ευδιάκριτο πολιτικό λόγο και από την άλλη η ηγετική του ομάδα, εθισμένη στην κυβερνητική εξουσία, αναζητά τρόπους για να την ξαναποκτήσει. Έτσι προκύπτει και η δαιμονοποίηση τού ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα. Η επιλογή αυτή είναι ακραία καιροσκοπική και είναι σε βάρος του προοδευτικού χώρου στο σύνολό του» Κάλεσε δε το ΚΙΝΑΛ «να αναλογιστεί το μέγεθος της μικροκομματικής και αδιέξοδης τακτικής του και επιτέλους να επιλέξει από ποια πλευρά της ιστορικής στιγμής θα σταθεί».

Μιλώντας στην ίδι εγημερίδα για την υποψηφιότητα του στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «είναι μια από τις εκλογικές περιφέρειες όπου, παρά τις απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρέμεινε πρώτος στις ευρωεκλογές. Είναι η “περιοχή των ψυκτικών” κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτούς τους πολίτες, οφείλουμε να απευθυνθούμε στον καθένα προσωπικά, να παραδεχθούμε τα λάθη μας, να εξηγήσουμε γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι η πολιτική επιλογή για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι αισιόδοξος, εάν αναλογιστώ τις συναντήσεις και επισκέψεις που ήδη είχα, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε τις δύο εβδομάδες που απομένουν».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συνέντεύξη του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ αναφέρθηκε στη τουρκική προκλητικότητα και στη στάση της ΕΕ έναντι αυτής, επισημαίνοντας ότι «η δικαίωση της πολύπλευρης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη».

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο καμία λογική δεν θα συνηγορούσε σε κάτι τέτοιο. Η Τουρκία, από την οποία εκπορεύεται η προκλητικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές, δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί από μια κλιμάκωση. Ως προς τις πιθανότητες ενός “θερμού” επεισοδίου, εμείς από την πλευρά μας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις ώστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην έχει λόγο ύπαρξης. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, χωρίς να κλιμακώνουμε και να στρατιωτικοποιούμε την ένταση, διατηρούμε και ενισχύουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ώστε ο αποτρεπτικός τους ρόλος να είναι εμφανής και αποτελεσματικός».

Όσον αφορά στη στάση της ΕΕ, ο κ. Ρήγας αφού διευκρίνισε ότι «το ζήτημα της στάσης και της έμπρακτης αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, που συνδέεται με στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», επισήμανε: «Όμως κάποια στιγμή φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωπολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην περιοχή, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «η δικαίωση της πολύπλευρης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη. Ανακτήθηκε το διεθνές κύρος της χώρας και ήρθε σε αντιστοιχία με τη γεωστρατηγική της θέση. Παραβλέψαμε το όποιο βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος, όπως έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών, προτάσσοντας το μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον. ανοίξαμε νέες προοπτικές συνεργασίας σε πλήθος άλλων τομέων όπως έγινε με τις ΗΠΑ, με την Κίνα, αλλά και με τη Ρωσία, όπου οι σχέσεις τοποθετήθηκαν στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού».

Όσον αφορά στη στάση των κομμάτων για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Ρήγας στις συνεντεύξεις του επανέλαβε ότι «η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της έχουν τυφλωθεί από τον ζήλο τους για την εξουσία και προβαίνουν σε σειρά πολιτικών ατοπημάτων. Τοποθετούν στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων τα εθνικά θέματα και μάλιστα με μια πολύ ανεύθυνη λογική. Δυστυχώς το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος που διακατέχει τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι τέτοιο, που τους έχει κατ΄ επανάληψη οδηγήσει σε τοποθετήσεις που βάζουν το μικροπολιτικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Παρόμοια στάση είχαν κρατήσει για παράδειγμα και με τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Τους καλώ να σοβαρευτούν. Δεν αλέθονται όλα στο μύλο των σκοπιμοτήτων Νομίζω ότι ακόμα και η ανευθυνότητα έχει τα όρια της» τόνισε.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει την “απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, στους νέους” ο κ. Ρήγας ανέφερε: «Δεν θα έλεγα απώλεια. Οι νέοι μας έχουν τον δικό τους τρόπο που σκέπτονται και τον δικό τους τρόπο που αντιδρούν. Η στάση τους είναι εύλογη, αυτό που χρήζει εξέτασης είναι η δική μας στάση, η δική μας συμπεριφορά και οι δικές προτεραιότητες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για τη βελτίωση της στρατιωτικής θητείας λέγοντας ότι «κάναμε μια συγκεκριμένη και πολύ στοχευμένη προσπάθεια κοινωνικής μέριμνας, σε ό,τι αφορά τους νέους μας και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις».

Απαρίθμησε μεταξύ άλλων τη μείωση της θητείας για όλα τα παιδιά πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, την καθιέρωση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τις μεταθέσεις στρατευσίμων, τις ρυθμίσεις για την εναλλακτική θητεία, τις διευκολύνσεις για τη νέα γενιά ανυπότακτων που είναι οι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να έρθουν και να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση χωρίς συνέπειες, την κατάργηση των κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Στρατό Ξηράς και την κατάταξη τους κατευθείαν στις μάχιμες μονάδες Δρομολογήσαμε την αύξηση του “μισθού” του στρατιώτη από 8 σε 30 ευρώ το μήνα.

«Μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για την παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12