14/07/2020 07:36:21

Ακόμη τρέμουν το σφυροδρέπανο - Στην Εσθονία ανήγειραν άγαλμα υπέρ των SS – Διαμαρτύρεται η Ρωσία

Ακόμη τρέμουν το σφυροδρέπανο - Στην Εσθονία ανήγειραν άγαλμα υπέρ των SS – Διαμαρτύρεται η Ρωσία  - Media

 

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Σοβιετική Ένωση θρήνησε περισσότερους από 23.000.000 νεκρούς. Περίπου το 70% όλων των μαχών που έγιναν στον δεύτερο παγκόσμιο έγιναν στο Ανατολικό Μέτωπο. Πολλές χώρες και κυρίως οι χώρες της Βαλτικής συνεργάστηκαν με τους ναζί. Και τώρα η Εσθονία, χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης ετοιμάζεται να βάλει ένα άγαλμα με τη μορφή ενός Γερμανού στρατιώτη των Waffen SS ως φόρο τιμής στους ναζί.

Η Ρωσική πρεσβεία στο Ταλίν αντέδρασε έντονα και έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας: «Τα σχέδια της Εσθονίας να επαναφέρει ένα μνημείο με έναν στρατιώτη ντυμένο με τη στολή των Waffen SS είναι μια πρόκληση και προσβολή στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εναντίον των Ναζί» δήλωσε η Ρώσικη Πρεσβεία.

Το άγαλμα τελικά απομακρύνθηκε αλλά μέχρι να γίνει η αυτό, εκατοντάδες ναζιστές Εσθονοί πήγαιναν κάθε μέρα και άφηναν λουλούδια.

Όμως ο βουλευτής του Συντηρητικού Λαικού Κόμματος (EKKRE) δήλωσε πως το άγαλμα αυτό θα ξαναμπεί και θα αποκατασταθεί. Ο Χεν Πολούας μάλιστα είπε στο κοινοβούλιο πως : «Είναι ένα μνημείο για τους Εσθονούς άνδρες». Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε πάλι έντονα: «Οι προσπάθειες να δοξαστούν τα Waffen SS στην Εσθονία είναι ιδιαίτερα βλάσφημο κατά το έτος που γιορτάζεται η 75η επέτειος της απελευθέρωσης της χώρας από τους Ναζί. Είναι προσβολή στη μνήμη όλων των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους εναντίον των Ναζί σε εσθονικό έδαφος»

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.