Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η καλύτερη ελληνική συνταγή για γεμιστά με ρύζι. Νηστίσιμο φαγητό χωρίς κιμά, που πρέπει να δοκιμάσετε! Και όλα μου τα μυστικά για το πιο ωραίο λαδερό του καλοκαιριού. Νοστιμιά σαν τα σπιτικά γεμιστά στο ταψί δεν υπάρχει
Υλικά Συνταγής
Εκτέλεση
Οκτώ μυστικά για τέλεια παραδοσιακά γεμιστά
Τα γεμιστά, δηλαδή οι ντομάτες, οι πιπεριές αλλά και άλλα λαχανικά γεμιστά, όπως συνηθίζεται σε πολλές περιοχές, είναι η αγαπημένη Ελληνική συνταγή του καλοκαιριού.
Για να φτιάξεις τα καλύτερα γεμιστά, δες όλα τα μυστικά μου και σου υπόσχομαι ότι τα γεμιστά σου θα είναι τα καλύτερα. Τα γεμιστά είναι φαγητό που απαιτεί προετοιμασία και θέλω να τα φτιάξετε όλοι και όσοι τα δοκιμάζουν θα παραμιλούν.
•Διάλεξε ντομάτες με χοντρή σάρκα χωρίς πολλά ζουμιά και σπόρους. Όταν αδειάζεις τις ντομάτες να φροντίσεις να αφήσεις αρκετή σάρκα γύρω ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους τα γεμιστά μετά το ψήσιμο.
•Οι γεμιστές πιπεριές είναι απαραίτητες μέσα στο ταψί με τα γεμιστά, έστω 2-3 κομμάτια, αλλά αποφύγετε να ψιλοκόψτε πιπεριά μέσα στη γέμιση. Όλο τα ταψί με τα γεμιστά θα πάρει το άρωμα της ψητής πιπεριάς αλλά η ψιλοκομμένη πιπεριά μέσα στα γεμιστά, θα τα βαρύνει πάρα πολύ με αποτέλεσμα η μόνη γεύση που θα σου μείνει να είναι αυτή της πιπεριάς.
Η ελληνίδα μαμά-νοικοκυρά-μαγειρίτσα έχει αναγάγει τη συνταγή των γεμιστών σε επιστήμη. Άλλες φορές από ανάγκη κι άλλες φορές από πειραματισμό, σερβίρει στο τραπέζι της οικογενείας την καλύτερη συνταγή για γεμιστά έχοντας βάλει τη δική της πινελιά.
•Μεγάλη προσοχή την ώρα που ανοίγεις τις ντομάτες, τις πιπεριές και όλα τα λαχανικά σου. Αν τρυπήσεις τα λαχανικά, τότε αυτό που θα πετύχεις θα είναι ένα ταψί με γεμιστά που αντί να μείνει στο τέλος μόνο με το λάδι του θα έχει ένα στρώμα ρύζι στο ταψί. Έτσι, θα έχεις χάσει όλη τη ζουμερή νοστιμιά των γεμιστών και θα έχει πάει χαμένος ο κόπος σου.
Φανταστείτε ότι το κάθε λαχανικό που γεμίζετε έχει μέσα ό,τι γεύση χρειάζεται για να απογειωθεί στο ψήσιμο. Αν αυτό το σκίσεις ή το τρυπήσεις θα χάσεις όλη τη νοστιμιά του.
•Στα γεμιστά οι γεύσεις που πρέπει να υπερισχύουν είναι η γλύκα της ντομάτας και το άρωμα του δυόσμου. Αυτά πρέπει να γεύεσαι σε κάθε μπουκιά, άσχετα αν έχεις γεμίσει ντομάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές. Μην παραλείψεις τη σταφίδα στη γέμιση. Θα δεις πως κανείς δεν θα το καταλάβει. Αντίθετα θα καταλάβει μια ισορροπία γλυκού και ξινού η οποία κάνει τα γεμιστά θεϊκά!
•Το μεγαλύτερο μυστικό στα γεμιστά είναι η πλούσια σε λαχανικά και βότανα γέμιση. Αν θέλεις να γεμίσεις κι άλλα λαχανικά, όπως κολοκύθι ή μελιτζάνα, να κρατήσεις τη σάρκα τους και να την βάλεις ψιλοκομμένη μέσα στη γέμιση. Όλα ψιλοκομμένα μέσα στη γέμιση, εκτός από την πιπεριά που θα βαρύνει τη γέμιση και θα πικρίσει το φαγητό.
Η γέμιση θα πρέπει να είναι ζουμερή, νόστιμη και πλούσια σε λαχανικά και βότανα. Τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη σάρκα μελιτζάνας, μπόλικο κρεμμύδι που γλυκαίνει τη γέμιση αλλά και ο συνδυασμός κουκουναριού και σταφίδας θα απογειώσουν τα γεμιστά σου και δεν θα φτιάξεις ποτέ καμία άλλη συνταγή. Άλλωστε έχει χαλάσει κόσμο, όπου την έχω σερβίρει.
Γεμιστά με τυριά, με λουκάνικα και με οτιδήποτε άλλο ίσως είναι νόστιμα αλλά όχι αυτά τα θεϊκά γεμιστά που τρως όλο το ταψί και θέλεις κι άλλο. !
•Και τώρα στο πιο συνηθισμένο ερώτημα: Τι ρύζι να βάλω στα γεμιστά; Ένα θα σας απαντήσω μόνο. Έχετε δοκιμάσει σπιτικά γεμιστά; Από αυτά που και μετά από 3 ημέρες να τα φας η γεύση τους σου μένει αξέχαστη;
Αυτά λοιπόν τα γεμιστά είναι μαγειρεμένα με ρύζι Καρολίνα. Αφενός γιατί μόνο αυτό το ρύζι υπήρχε πάντα σε κάθε σπίτι κι αφετέρου αν το διαχειριστείς σωστά τότε η γέμιση θα μαγειρευτεί και θα μαλακώσει το ρύζι χωρίς να λασπώσει ούτε ένας κόκκος.
Κι ένα μεγάλο μυστικό για να μη σου λασπώνει το ρύζι στα γεμιστά είναι να ξεπλένεις καλά το ρύζι Καρολίνα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει όλη η επιφανειακή κόλα του (άμυλο). Μετά στύψε πάνω στο πλυμένο ρύζι ένα λεμόνι κι ανακάτεψε να πάει παντού. Το ρύζι στα γεμιστά δεν θα σου λασπώσει ποτέ.
Με ρωτάνε συχνά αν μπορείτε να βάλετε στα γεμιστά κίτρινο μακρύκοκκο parboiled ρύζι. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια. Όχι φυσικά, γιατί πρώτον το ρύζι έχει υποστεί επεξεργασία, έχει χάσει την νοστιμιά του δεν πρόκειται να ρουφήξει τα υγρά των γεμιστών και στο τέλος το μόνο που θα πετύχεις θα είναι ένα ταψί με τα πιο άνοστα γεμιστά που έφαγες ποτέ.
Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχουν κάποιοι να χρησιμοποιούν μακρύκοκκο κίτρινο ρύζι στα γεμιστά. Τα γεμιστά δεν είναι πιλάφι σπυρωτό άνοστο, που θα του ρίξεις μια πλούσια σάλτσα από κρέας για να πάρει γεύση.
Αντίθετα αν δεν θέλεις να βάλεις ρύζι Καρολίνα προτείνω καστανό ρύζι που στο κάτω κάτω είναι υγιεινό αλλά και πολύ πιο νόστιμο σε σχέση με ένα κίτρινο μακρύκοκκο parboiled επεξεργασμένο ρύζι.
•Τα γεμιστά είναι ένα λαδερό φαγητό και μια αγαπημένη συνταγή για τους Έλληνες όλου του κόσμου. Τα μαμαδίστικα γεμιστά δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο. Στο τέλος το ταψί με τα γεμιστά πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του. Βέβαια στο μαγείρεμα τους η μπόλικη σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο και μπόλικο δυόσμο πρέπει να είναι πλούσια, αλλά όλη πρέπει να τη ρουφήξουν τα γεμιστά και όχι να μείνει η σάλτσα στο ταψί. Εκεί είναι η μεγάλη επιτυχία της συνταγής αυτής. Τα γεμιστά να ρουφήξουν όλη τη σάλτσα του ταψιού την ώρα που ψήνονται.
•Τέλος ένα μυστικό μου μοναδικό που το κάνουμε στην Πάρο, και θα απογειώσεις τα γεμιστά σου. Λίγα φύλλα τυλιγμένα στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά θα κάνουν τα γεμιστά σου κορυφαία. Φύλλα λέμε τα αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα στο νησί μου. Δοκίμασε να χώσεις στο ταψί με τα γεμιστά σου λίγα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και θα με θυμηθείς. Η γεύση τους είναι το κάτι άλλο.
Τέλος, να σας πω ότι όπως λέμε στα νησιά, τα καλύτερα γεμιστά είναι τα γεμιστά της επόμενης ημέρας. Αυτό είναι νόμος στα νησιά του Αιγαίου. Γι αυτό, όταν φτιάχνουμε γεμιστά κάνουνε πάντα μεγάλη δόση γιατί πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν για την επόμενη ημέρα. Βέβαια κανείς δεν αντιστέκεται στα φρέσκα γεμιστά, μιας και η γεύση και το άρωμά τους σε τρελαίνουν. Όποτε πάντα μια μεγάλη δόση γεμιστών ψήνεται στα κυκλαδίτικα σπίτια ώστε να μείνουν κάποια για την επόμενη ημέρα.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.