search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 04:15
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Μηδενική πίστωση χρόνου για κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2082
18-7-2019
20.07.2019 03:00
kke_0-10.jpg

 

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι. Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ για την πολιτική περίοδο που ξεκινά μετά τις εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και την «κυβέρνηση τεχνοκρατών» στο τιμόνι της χώρας. 

Ωστόσο στο στόχαστρο του ΚΚΕ μπαίνουν και τα δύο κόμματα της «κυβερνητικής εναλλαγής», δηλαδή όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Περισσός τάσσεται σε θέση μάχης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εύλογα η επιστροφή του δεύτερου στην αντιπολίτευση εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χώρων. 
Όπως προκύπτει από τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις, η γραμμή που χαράζει ο Περισσός θα στοχεύσει αφενός στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας διαρκώς ότι πλέον έχει ασκήσει κυβερνητική θητεία (με άλλα λόγια φροντίζοντας να μην ξεχαστεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και υπάρχουν συγκεκριμένα πεπραγμένα για τα οποία φέρει ευθύνη, αφετέρου θα επισημαίνει τη «συνέχεια» της πολιτικής των δύο κομμάτων. 

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του γ.γ. της Κ.Ε. στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι «το νέο – πιο τεχνοκρατικό – μοντέλο διακυβέρνησης που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Σύμφωνα με άλλη αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα, «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, αλλά παράδοση σκυτάλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ.».

Το ΚΚΕ στηλιτεύει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία (ανανέωση των δεσμεύσεων για ματωμένα πλεονάσματα, νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με ακόμη χειρότερο τρόπο, σε βάρος των αδύναμων δανειοληπτών κ.ά.) ή σε πεδία όπως το μεταναστευτικό, το πανεπιστημιακό άσυλο, η προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα όμως υπενθυμίζει τις αντίστοιχες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτίμηση εκλογών
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το ΚΚΕ:
Στην αποτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα (ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής, εισήγηση Κουτσούμπα στην Κ.Ο. του ΚΚΕ) εκτιμά ότι το κόμμα άντεξε σε συνθήκες πόλωσης και ισχυρών εκβιαστικών διλημμάτων αλλά και σε συνθήκες μειωμένων απαιτήσεων των ψηφοφόρων λόγω και της συντηρητικής στροφής που παρατηρείται στην κοινωνία. 
Για την τελευταία καταλογίζει σημαντικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ: εξαιτίας της πολιτικής του, αναφέρει η ανακοίνωση της Κ.Ε., ο κόσμος «στράφηκε σε παλιότερες δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές». Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας μια δεξιά πολιτική, χρησιμοποιώντας αριστερή ρητορική, «έφερε μεγαλύτερη σύγχυση για το τι είναι ‘‘δεξιό – συντηρητικό’’ και τι ‘‘αριστερό – προοδευτικό’’», ενώ παράλληλα «επέτρεψε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι». 

Στην αποτίμησή τους τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένει καθηλωμένο και δεν βρίσκεται σε φάση μαζικής και δυναμικής αντεπίθεσης, καθώς η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία εγκλωβίστηκε από τα αστικά κόμματα κι έτσι σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία. Υπάρχουν ωστόσο εργαζόμενοι, σύμφωνα με την αποτίμηση, που είτε ψηφίζουν τα αστικά κόμματα με «βαριά καρδιά», επιλέγοντας αυτό που θεωρούν ότι δεν θα κάνει τη ζωή τους χειρότερη, είτε κάνουν ένα πιο αποφασιστικό βήμα επιλέγοντας το ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ, σημειώνεται, «ακόμη κι όταν εκφράζει επιμέρους ή συγκυριακή επιλογή, έχει στοιχεία σύγκρουσης με το κατεστημένο και χειραφέτησης από τη συντηρητική πολιτική».

Διεκδικήσεις εντός κι εκτός Βουλής
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις, δεσμεύεται να αξιοποιήσει τη δύναμη των 300.000 ψήφων που έλαβε για να συμβάλει στην «ενδυνάμωση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην αντεπίθεσή του απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και στην κάλπικη αστική αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων». Παράλληλα, βλέπει ως ενθαρρυντικό στοιχείο που ανοίγει ευκαιρίες για διεργασίες στο μέλλον το γεγονός της συμπόρευσης στις εκλογές αλλά και προσεχώς στο κίνημα ανθρώπων που είναι ανένταχτοι ή προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.
Για το επόμενο διάστημα θέτει άμεση προτεραιότητα για το κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα την προστασία των ανέργων και την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού, η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μια αναλυτική δέσμη προτεραιοτήτων όσον αφορά διεκδικήσεις και τροπολογίες, μεταξύ άλλων ζητά το «ξήλωμα» νόμων και διατάξεων που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο, την κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας και άλλα, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, «χωρίς άλλους αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07