search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Διαλυμένο Βασίλειο

27.07.2019 03:00
Διαλυμένο Βασίλειο - Media

 

Αν ήταν trailer ταινίας, θα άρχιζε με τα εξής: «Brexit: Όταν οι χειρότεροι σου φόβοι γίνονται πραγματικότητα… Ο Μπόρις αναλαμβάνει να κάνει εφιάλτη τα χειρότερα όνειρά σου και τους μεγαλύτερους φόβους σου». 

Είναι γεγονός, λοιπόν! Ο αρχιερέας του εθνολαϊκισμού, ο πιο πιστός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο – μαζί με τον Νάιγκελ Φάρατζ – και κακή εκδοχή του μετά αποικιακού κεκτημένου, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, υπουργός Εξωτερικών και προβεβλημένο στέλεχος των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, που θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι και στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. Και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζει, για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα στην ιστορία του, να είναι κοντά σε μια εσωτερική εκτροπή που θα πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η υπό τον Μπόρις Τζόνσον κυβέρνηση την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Άρα, τα ψέματα τελείωσαν. Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την υποστήριξη των Συντηρητικών – με σχεδόν τριπλάσιους ψήφους από τον αντίπαλό του –, δεσμευόμενος να φέρει το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα  έχει στη διάθεσή του μόλις 100 μέρες για να αποδείξει αν κρατάει τον λόγο του και τι συνέπειες θα έχει η… συνέπειά του.

Ο «σκληρός»… Μπόζο

πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή, για τον κύριο Τζόνσον, BoJo, όπως είναι το παρατσούκλι που του έχουν απονείμει τα βρετανικά ΜΜΕ – παραφράζοντας το όνομα γνωστού κλόουν. Βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στους ηγέτες που κρατούν σκληρή γραμμή στην Ε.Ε. – και πρέπει να υποταχθεί στον Γάλλο κ. Μπαρνιέ –, αλλά και στους βουλευτές του Γουεστμίνστερ που θέλουν να επιβάλλουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, και όλα αυτά χωρίς προσφυγή στις κάλπες ή σε νέο δημοψήφισμα.
Στην ατζέντα του είναι η επαναβεβαίωση ότι η Βρετανία θα επιβάλλει τους όρους της, κάτι που, ειδικότερα στην περίπτωση των ιρλανδικών συνόρων, μοιάζει ανέφικτο. Διαπραγματεύεται με λογική ερντογανικού τσαμπουκά ωσάν να μπορεί να αποποιηθεί τον διακανονισμό του διαζυγίου με την Ε.Ε. κόστους 19 δισ. λιρών, μέχρι οι Βρυξέλλες να κάνουν πίσω. Αλλά, όπως επισημαίνουν αναλυτές, «το τιμολόγιο έχει κοπεί και παραληφθεί από τη Βρετανία». 

Βουλευτές και κόμμα τον θέλουν
Σε συνάντησή του με τους Συντηρητικούς βουλευτές, ο Τζόνσον έγινε δεκτός με επευφημίες και απάντησε σε ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων. Εκεί, βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο πρώτος και βασικότερος στόχος του είναι να εγγυηθεί ότι το Brexit θα ολοκληρωθεί έως την τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί. Σύμφωνα με τη βουλευτή Νίκι Μόργκαν και έναν ακόμη βουλευτή, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και είπε ότι θέλει να ενώσει τη Βρετανία και να «εκπληρωθεί το Brexit», έως τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. Δηλαδή, θέλει να επιβάλει την ιδεολογική του ατζέντα και να φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε απόσταση ασφαλείας από την Ε.Ε. και σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με τον Τραμπ.

Οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν
Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. «Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα μικρότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «πιστωτικά αρνητικό» (credit negative) γεγονός.

Στον ίδιο τόνο και η Goldman Sachs, που αύξησε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στο 20% από το 15%, λέγοντας ότι το «εμπόδιο» για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο μετά την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού. «Θα υπάρξει μικρότερη ανοχή για μια ακόμα μακρά παράταση του Άρθρου 50, με την υπομονή να εξαντλείται τόσο στο Γουεστμίνστερ όσο και στις Βρυξέλλες», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι εκτιμούν πως οι πιθανότητες να μη συμβεί το Brexit είναι στο 35%, έναντι 40% προηγουμένως. Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit ύστερα από διαπραγμάτευση παρέμειναν σταθερές στο 45%.

Ε.Ε. «προ(σ)βλέπει» σε συνεργασία
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δηλώνει ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τον Μπόρις Τζόνσον, με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit. «Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε τη συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δηλώνει ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για τημελλοντική σχέση που συνοδεύει τη συμφωνία διαζυγίου και είναι το μόνο κείμενο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει διατεθειμένη να διαπραγματευτεί εκ νέου.
Όμως, πίσω από τις «πολιτισμένες» δηλώσεις, η Ε.Ε. ανησυχεί γιατί ένα άτακτο Brexit είναι ένα ταγκό του Ζαλόγγου. «Θεωρώ ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης ξεκάθαρη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία», δήλωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, η οποία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πριν από το τέλος…
Πολλά θα κριθούν από την επιλογή των προσώπων της νέας κυβέρνησης Τζόνσον. Κάποιοι κάνουν χιούμορ ότι ο καταλληλότερος για υπουργός αρμόδιος για το Brexit ίσως να είναι ο Νάιγκελ Φάρατζ. Σε μία από τις πιο άβολες στιγμές για την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, γίνεται έντονα επίκαιρο το γεγονός ότι ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός στις δυτικές δημοκρατίες υφίσταται με τη συμφωνία του λαού. Και αυτό καταδεικνύει για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι η συνευθύνη των πολιτών είναι δομικό στοιχείο που δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Η κοινωνία και μπορεί και φταίει. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54