17/02/2020 20:13:45
2.9.2019 / ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2088 στις 29-8-2019

Οι Μεγάλοι Αδελφοί της καθημερινότητας

Οι Μεγάλοι Αδελφοί της καθημερινότητας - Media

 

Γερασμένα πρόσωπα, νεαρά πρόσωπα, περίεργα πρόσωπα περνάνε μπροστά στα μάτια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τροποποιημένα πρόσωπα φίλων, συναδέλφων και ξένων, καθώς όλοι τους χρησιμοποιούν το FaceApp, τη δημοφιλή εφαρμογή των social media.

Οι περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή φαίνεται να εκτιμούν ότι είναι υπερβολικό το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων μέσω του FaceApp.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι. Η πολιτική απορρήτου του FaceApp καθιστά σαφές ότι η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα όπως την τοποθεσία και τη διεύθυνση IP και δημιουργεί αρχείο πληροφοριών με σκοπό την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων στους χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό οι διαφημιζόμενες εταιρείες θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις διαφημίσεις σε χρήστες συγκεκριμένων περιοχών, για παράδειγμα.

«Μπορεί επίσης να μοιραστούμε ορισμένες πληροφορίες όπως τα δεδομένα cookies με τρίτους συνεργάτες διαφημιστές», αναφέρει η πολιτική της εφαρμογής. «Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέπουν στα διαφημιστικά δίκτυα τρίτων μεταξύ άλλων να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις που πιστεύουν ότι θα σας ενδιαφέρουν περισσότερο», προσθέτει.

Οι στοχευμένες διαφημίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο φυσικά, ούτε και το FaceApp, το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Ο επικεφαλής της Ανάλυσης και Ανταπόκρισης στην εταιρεία ερευνών ασφαλείας Check Point Research Aviran Hazum υποστήριξε ότι δεν βρήκε τίποτα ασυνήθιστο, όταν εξέτασε περισσότερο το πώς λειτουργεί το FaceApp.

Ωστόσο, τώρα το FaceApp έχει γίνει viral με εκατομμύρια ανθρώπους να το κατεβάζουν για να λάβουν μέρος κι αυτοί σε μια τρέλα του διαδικτύου. Και είναι δύσκολο να τους κατηγορήσει κάποιος, αφού η τεχνολογία είναι πολύ καλή. Ποιος δεν θα ήθελε να δει και να μοιραστεί μια εκπληκτική αναπαράσταση του πώς μπορεί να μοιάζει σε 30 χρόνια;

Η εφαρμογή που κυκλοφόρησε το 2017 αύξησε τη δημοτικότητά της με το #AgeChallenge. Η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να τραβήξουν φωτογραφία τον εαυτό τους ή να επιλέξετε μια υπάρχουσα φωτογραφία και να χρησιμοποιήσουν ένα φίλτρο που θα κάνει τον εικονιζόμενο να φαίνεται γερασμένος.

Η ασφάλεια

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Chuck Schumer ζήτησε τη διενέργεια λεπτομερούς έρευνας για το FaceApp. Συγκεκριμένα, ζήτησε από το FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου FTC να πραγματοποιήσουν μια έρευνα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στη ρωσική εφαρμογή για φωτογραφίες.

Σε δημόσια επιστολή προς τον διευθυντή του FBI Christopher Wray και τον πρόεδρο της FTC Joe Simons, ο Schumer δήλωσε ότι «διατηρεί σοβαρές ανησυχίες τόσο για την προστασία των δεδομένων που συγκεντρώνονται όσο και για το αν οι χρήστες γνωρίζουν ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά».

Ο Schumer ζήτησε από το FBI να ελέγξει εάν δεδομένα που φορτώθηκαν στο FaceApp θα μπορούσαν να βρεθούν στα χέρια της ρωσικής κυβέρνησης. Ζήτησε επίσης από την FTC να εξετάσει εάν υπάρχουν «επαρκείς διασφαλίσεις» για την προστασία του απορρήτου των χρηστών.

Η FTC επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή του Schumer, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Το FBI επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή απέστειλε προειδοποίηση ασφαλείας στις προεδρικές εκστρατείες του 2020 την Τετάρτη, προτρέποντάς τους να μην χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, σύμφωνα με το CNN.

Ο κατασκευαστής της εφαρμογής απάντησε στις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και για το πώς χειρίζεται τις φωτογραφίες των χρηστών, απορρίπτοντας τυχόν κακό χειρισμό των δεδομένων κάθε χρήστη.

Άλλες εφαρμογές

Αρκετές εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν εργαζόμενους, φλερτ ή παιδιά εντοπίστηκαν στο Google Play Store.

Ερευνητές της εταιρείας Avast για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποκάλυψαν επτά εφαρμογές που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εντοπίζουν την τοποθεσία ενός θύματος, να συλλέγουν τις επαφές του και να βλέπουν το ιστορικό κλήσεων και τα μηνύματά του.

Μετά τη λήψη της από το Play Store και την εγκατάστασή της, η εφαρμογή ζητά από τον χρήστη να καταχωρίσει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην οποία αποστέλλονται τα δεδομένα που κατασκοπεύει.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι εφαρμογές αυτές έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 130.000 φορές. Η Google αφαίρεσε επτά από τις εφαρμογές από το Play Store, καταργώντας την τελευταία από αυτές την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Όσες έχουν ληφθεί θα παραμείνουν στη συσκευή προορισμού και θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ορισμένες από τις εφαρμογές αυτές μπορούν να εγκατασταθούν σε smartphone και tablet λογισμικού Android.

Πολλές από αυτές κυκλοφορούν υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η εφαρμογή που ονομάζεται SMS Tracker υποστηρίζει στην περιγραφή της ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να «εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα».

Η περιγραφή αναφέρει: «Θα διδάξει στους υπαλλήλους σας να χρησιμοποιούν με σύνεση το χρόνο τους στην εργασία, να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και να φτάσουν στην εργασία τους εγκαίρως».

Μια άλλη εφαρμογή που ονομάζεται Spy Tracker ισχυρίζεται ότι είναι η καλύτερη εφαρμογή για να «κατασκοπεύει τα παιδιά σας». Προσφέρει στους χρήστες της την ευκαιρία να «μάθουν περισσότερα για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα, τους φίλους και τα σχέδια του παιδιού».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.