search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:16
MENU CLOSE

Τα περίφημα Μπαλέτα Béjart Λωζάνης χορεύουν «7 ελληνικούς χορούς» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2088
29-8-2019
01.09.2019 03:00
bolero_credit_francois-paolini-1.jpg

 

Τα διεθνούς φήμης Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης έρχονται στο Ηρώδειο και υπόσχονται να μαγέψουν το κοινό.

Τρεις ξεχωριστές χορογραφίες, οι «7 ελληνικοί χοροί» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η χορογραφία «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent», από τον διάδοχο του Béjart, Gil Roman, σε μουσική του πολυοργανίστα John Zorn, καθώς και η πλέον εμβληματική χορογραφία του M. Béjart «Boléro», σε μουσική του Maurice Ravel, παρουσιάζονται σε ένα σύνολο 60 χορευτών στη σκηνή του Ηρωδείου, απογειώνοντας την τέχνη του μπαλέτου.

Οι «7 Ελληνικοί Χοροί» (Maurice Bejart/ Μίκης Θεοδωράκης) συνθέτουν αυθεντικά ελληνικά «βήματα» που, ενσωματωμένα στη χορογραφία του Béjart, κατακλύζουν το μυαλό από τα χρώματα και το άρωμα της Ελλάδας. Ο ένθερμος φιλέλληνας Maurice Béjart, εντυπωσιασμένος και γοητευμένος από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη χορογραφία του εξυμνώντας την Ελλάδα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Μια σύμπραξη δύο κολοσσών της τέχνης, που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

Με τη χορογραφία «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent», ο Gil Roman βυθίζεται σε μια πλειάδα συνθέσεων του λαμπρού Αμερικανού πολυ-οργανίστα John Zorn, ένα σύμπαν που είχε εξερευνήσει από το 1990 έως το 2017, όπου βήμα προς βήμα, πόζα με την πόζα, οδηγεί τους χορευτές του πέρα από τους τοίχους…

Και φθάνουμε στο χιλιοχειροκροτημένο «Boléro» (Maurice Bejart/ Maurice Ravel). Το αγαπημένο μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη Maurice Ravel (1875 – 1937) που γράφτηκε για μπαλέτο το 1928. Η χορογραφία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1961 στις Βρυξέλλες από τον Maurice Béjart δίνοντας τον κεντρικό ρόλο της «Μελωδίας» σε μια χορεύτρια και κατόπιν σε έναν χορευτή, ενώ ο «Ρυθμός» ερμηνεύεται από μια ομάδα χορευτών. Ερμηνευμένο και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από μισό αιώνα, το Boléro αποτελεί αναμφισβήτητα την απόλυτη χορογραφία. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, την έχουν ερμηνεύσει οι κορυφαίοι σολίστ Maya Plisetskaya, Sylvie Guillem και Jorge Donn.

Maurice Béjart

Γεννημένος στη Μασσαλία την 1η Ιανουαρίου του 1927, ξεκίνησε την καριέρα του στο Vichy το 1946, ενώ συνέχισε με τους Janine Charrat και Roland Petit, κυρίως στο Λονδίνο, ως μέλος του Διεθνούς Μπαλέτου. Το 1995 επιβεβαιώνεται η νεωτερική του ματιά με τη χορογραφία «Symphonie pour un homme seul» που ερμηνεύτηκε από την ομάδα του «Les Ballet de l’ Etoile». Ύστερα από πολλές χορογραφίες και μια πληθώρα παραστάσεων σε όλον τον κόσμο, ο Maurice Béjart δημιούργησε το 1987 το Μπαλέτο Béjart. στη Λωζάνη, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Νοεμβρίου του 2007.

Gil Roman

Ο Gil Roman, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών ερμήνευσε τις πλέον περίφημες χορογραφίες του Maurice Béjart. Ορισμένος από τον Maurice Béjart, ως διάδοχος και καλλιτεχνικός διευθυντής το 2007, διατήρησε με τον καλύτερο τρόπο την κληρονομιά του Béjart, δημιουργώντας νέες χορογραφίες. Βραβεύτηκε με το «Danza & Danza» ως καλύτερος χορευτής για την ερμηνεία του στο «Brel et Barbara», με το «Nijinsky Award» από το «Monaco Dance Forum», καθώς και με το ειδικό βραβείο από το Φεστιβάλ Τέχνης της Σανγκάης για την εργασία του πάνω στη χορογραφία του Maurice Béjart «The Ninth Symphony». Το 2015 έλαβε το βραβείο «Maya Plissetskaya» και το έμβλημα του Ιππότη «Chevalier dans l’ ordre national du Merite».

Béjart Ballet Lausanne

Τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης αποτελούν σημείο αναφοράς στον χορό, από την αρχή τους, το 1987.

Με οδηγό τους το όραμα του ιδρυτή τους περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο και συστήνουν το μπαλέτο στο ευρύτερο κοινό. Αποτελώντας ένα από τα πλέον διάσημα μπαλέτα διεθνώς, έχει κερδίσει τις καλύτερες κριτικές, μαγεύοντας εκατομμύρια θεατές στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Τα ξακουστά Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης, με το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ματιάς και της άρτιας τεχνικής τους, έρχονται στο Ηρώδειο με ένα ensemble 60 χορευτών, έτοιμα να καθηλώσουν το κοινό για ακόμη μια φορά!

 

INFO

Ηρώδειο, Αθήνα

Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου.

15 & 16 Σεπτεμβρίου 2019

Διακεκριμένη Ζώνη: 100 ευρώ | A Ζώνη: 85 ευρώ | Β Ζώνη: 65 ευρώ |

Γ Ζώνη: 50 ευρώ | Άνω Διάζωμα: 35 ευρώ // Φοιτητικά/Ανέργων: 25 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: 2109213310

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:15