08/08/2020 03:26:22

Τα σαράντα κλείνει το άρμα μάχης Leopard 2 διανύοντας τη δεύτερη νεότητά του

Τα σαράντα κλείνει το άρμα μάχης Leopard 2 διανύοντας τη δεύτερη νεότητά του - Media

 

Το Leopard 2 ανήκει στην κατηγορία των κύριων αρμάτων μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei.

Την 24η Οκτωβρίου 1979 το πρώτο σκάφος παραγωγής Leopard 2 με αριθμό Y-377 046 παραδόθηκε στην σχολή τεθωρακισμένων της Bundeswehr. Σαράντα χρόνια αργότερα, 3565 οχήματα 95 διαφορετικών εκδόσεων και περισσότεροι από 21 χρήστες, το Leopard 2 θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάσεις άρματος μάχης στον κόσμο.

Στις μεταγενέστερες εκδόσεις του το Leopard 2 διαθέτει ενισχυμένη πανοπλία και πυργίσκο καθώς και πλήθος άλλων βελτιώσεων. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως (στα πρώτα μοντέλα γινόταν χρήση συστημάτων LLLTV, αργότερα έγινε εισαγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης).

Το Leopard 2, καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βαλει εναντίον άλλων κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Δυτικής Γερμανίας, σήμερα υπηρετεί σε τουλάχιστον15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.


 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.