search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:22
MENU CLOSE

Λόγους ήπιας αισιοδοξίας για την Ελλάδα «βλέπουν» οι FT

19.09.2019 15:09
Κατατέθηκε η τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού - Ανοίγει ο δρόμος και για τις τιμές προϊόντων - Media

 

Οι λόγοι για μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, περιγράφονται σε άρθρο των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται η «ανθεκτικότητα» της Δημοκρατίας, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα βυθίστηκε σε κρίση χρέους που απείλησε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, Tony Barber, να σαρώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, η ανεργία αυξήθηκε και η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Η κρίση έσκισε τον ιστό της κοινωνίας και γκρέμισε ένα από τα δύο πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Σήμερα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η κρίση τελείωσε και οι προοπτικές είναι θετικές, αναφέροντας τον τερματισμό των capital controls, που επιβλήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων που διολίσθησε σε ιστορικώς χαμηλό επίπεδο τον Ιούλιο, την καταναλωτική εμπιστοσύνη που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο από το 2000. Οι εκλογές τον Ιούλιο έδωσαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνουν οι FT, η οποία δεσμεύτηκε για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής ευθύνης και διοικητικού εκσυγχρονισμού.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, την καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής αστικής τάξης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως η πιο ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση που παρατηρήθηκε σε ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ακόμη και οι επικριτές του Αλέξη Τσίπρα, προκατόχου του κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μέρος της ανάκαμψης της Ελλάδας πιστώνεται στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά πήρε το «φάρμακο» που έδωσαν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της επιστροφής της Ελλάδας στη σταθερότητα είναι, για τους FT, η ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας της. «Πολλοί ξένοι ισχυρίστηκαν, στο απόγειο της κρίσης, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να υποκύψει στον ακραίο εξτρεμισμό ή ακόμη και να αποδεσμευτεί από το συμμαχικό σύστημα της Δύσης». Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν κέρδισε ούτε μία έδρα στις εκλογές του Ιουλίου και μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν είναι ένας «αδέξιος» εταίρος για τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς, ορθώς, θεωρείται πόλος σταθερότητας στα ταραχώδη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η επιστροφή των Ελλήνων σε δύο κόμματα εξουσίας είναι μια θετική εξέλιξη στο μέτρο που αποφεύγεται ο πολιτικός κατακερματισμός, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να μην επιστρέψουν οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρουν οι FT, η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας δεν εξαρτάται μόνο από τις εκλογές. Εξίσου σημαντική, σημειώνεται πως είναι, η ανεξαρτησία των δημόσιων θεσμών, όπως η δικαστική εξουσία και η κεντρική τράπεζα, η οποία δέχθηκε πίεση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία. «Ομοίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές του για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, έναν τομέα που απασχολεί σοβαρά τους ξένους πιστωτές και επενδυτές, η στήριξη των οποίων θα είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Επισημαίνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μικρή πρόοδο στην προσέλκυση  ξένων άμεσων επενδύσεων και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ένας δεύτερος παράγοντας θεωρείται η ευθραυστότητα των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, επιβαρύνθηκαν με περίπου 85 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, εκτιμάται πως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται τώρα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε, σύμφωνα με τους FT, μια πολύ καλή αρχή, ανακοινώνοντας τις περικοπές εταιρικών φόρων και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προώθηση του έργου στο Ελληνικό ύψους 8 δισ. ευρώ.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, με την προϋπόθεση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, οι πιστωτές θα πρέπει να προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας μειώνοντας τους στόχους για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται από την κυβέρνηση, αφού η χώρα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης πέρυσι. Οι FT κάνοντας λόγο για ένα μίγμα ελληνικών μεταρρυθμίσεων και βοήθειας πιστωτών, τονίζουν πως είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία υψηλότερης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15