search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:14
MENU CLOSE

Ο Βαρουφάκης μιλάει για το πως έχασε τα μαλλιά του – «Τότε πήρα την ξυριστική μηχανή»

22.09.2019 07:12
Ο Βαρουφάκης μιλάει για το πως έχασε τα μαλλιά του - «Τότε πήρα την ξυριστική μηχανή» - Media

 

Χειμαρρώδης και ετοιμόλογος, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στα Παραπολιτικά και την Σάσα Σταμάτη για όλους και για όλα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής του ΜέΡΑ25, αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τα ηχογραφημένα από τον ίδιο Εurogroups, στα οποία συμμετείχε, μιλά για τη σχέση του με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, και τον ρόλο της στη μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή, ενώ σχολιάζει την (πολιτική) συμπεριφορά του παλιού του συναδέλφου στο πανεπιστήμιο και επίσης πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά. Θα τον προσκαλούσατε να τη δείτε μαζί στον κινηματογράφο; Είμαι σίγουρος ότι έχει προσκληθεί στην πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα την 28η Σεπτεμβρίου – όχι βέβαια από εμένα (καθώς κι εγώ προσκεκλημένος θα είμαι), αλλά από την εταιρεία παραγωγής. Ωραίο δεν θα ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοι να μπορούν να συζητούν για καλλιτεχνικές απεικονίσεις σε ταινίες λεπτών και σημαντικών μεταξύ τους διαφωνιών;

Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη «πρότεινε» το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα», που αναφέρεται στις δραματικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τους Ευρωπαίους. Το έχετε διαβάσει και πώς κρίνετε αυτήν την οπτική; Ως βαθιά δημοκράτης χαίρομαι που η τρόικα (εξωτερικού και εσωτερικού) βρήκε δύο Ελληνίδες συγγραφείς για να αποτυπώσουν τη δική τους ερμηνεία των γεγονότων. Χαίρομαι ακόμα που το βιβλίο τους επιβεβαιώνει πλήρως τα σκληρά γεγονότα όπως τα είχα καταγράψει – π.χ., ότι η τρόικα ετοίμαζε σχέδιο Grexit, ότι ετοίμαζαν το κλείσιμο των τραπεζών κ.λπ. Οσο για τις ερμηνείες και τις κρίσεις προσωπικοτήτων, εσείς, οι πολίτες και δημοσιογράφοι, τώρα καλείστε να διαβάσετε τα δύο βιβλία. Αν μάλιστα το βιβλίο τους γίνει και ταινία, θα έχει ενδιαφέρον να τη δείτε αμέσως μετά από αυτήν του Κώστα Γαβρά.

Περιμένετε να δουν την ταινία οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ; Εχετε δεχθεί ποτέ ενόχληση από το περιβάλλον των παραπάνω μετά την κυκλοφορία του βιβλίου σας; Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Στο βιβλίο μου αναφέρομαι λεπτομερώς σε αυτά που μου είπαν αυτολεξεί και μάλιστα μέσα σε αποσιωπητικά – πράγματα συγκλονιστικά και απαράδεκτα (π.χ., όταν ο Σόιμπλε μου είπε ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάζουν την οικονομική πολιτική ή όταν η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι το Μνημόνιο δεν μπορούσε ποτέ να πετύχει). Ξέρετε, φαντάζομαι ότι στη Βρετανία, όπου εκδόθηκε το βιβλίο μου αρχικά, αν στο δικαστήριο δεν μπορείς να αποδείξεις ότι αυτά που λες ότι κάποιος σου είπε ειπώθηκαν, καταδικάζεσαι για δυσφήμιση, με τεράστια πρόστιμα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ο Σόιμπλε ή κάποιος τροϊκανός αναφέρονταν σε εμένα ή στο βιβλίο μου απαξιωτικά, τους προκαλούσα να πουν σε ποια παράγραφο, σε ποια σελίδα είπα ότι είπαν κάτι που δεν είχαν πει. Σιγή ιχθύος ακολούθησε, η οποία απαντά στο ερώτημά σας.

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είστε σε κοντινά έδρανα, πλέον. Εχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις σας; Εχετε κάτσει σαν φίλοι και παλιοί συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο να μιλήσετε; Ο Ευκλείδης που ήξερα έπαψε να υπάρχει από τότε που υπέγραψε και είπε πράγματα που ο «δικός» μου ο Ευκλείδης δεν θα υπέγραφε ή δεν θα έλεγε ποτέ.

Τελικά, με τις περιβόητες ηχογραφήσεις από τα Eurogroups, έχετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό σας για το αν και πώς θα τις δημοσιεύσετε; Πόσες είναι οι συνολικές ώρες; Αυτό αφήστε το σε μένα. Δική σας ευθύνη, ως πολίτες, είναι να απαιτείτε να κρατούνται πρακτικά και να δημοσιεύονται αυτά που λένε εκ μέρους σας οι υπουργοί Οικονομικών – πράγματα που σημαδεύουν τη ζωή σας καθώς κι εκείνη των παιδιών σας.

Στο βιβλίο σας κάνετε λόγο για βιντεοσκοπηµένες αφηγήσεις στο κινητό της κ. Στράτου. Τις δείξατε στον Κώστα Γαβρά; Σκοπεύετε να τις δημοσιοποιήσετε και αυτές; Πρόκειται για βίντεο που έπαιρνε η Δανάη στο σπίτι μας. Είτε άτυπες «συνεντεύξεις» που μου έπαιρνε -ώστε να θυμόμαστε τα γεγονότα της ημέρας-, είτε εμένα να μιλώ στο τηλέφωνο (χωρίς ποτέ να ακούγεται τι λέει ο συνομιλητής μου). Πρόκειται για προσωπικό υλικό, που, ναι, ο Κώστας Γαβράς το έχει όλο.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπάρχει κάτι που δεν έχετε αποκαλύψει μέχρι σήμερα. Kρατάτε κάποιο επτασφράγιστο μυστικό; Ναι. Αυτά που λέγαμε με τη Δανάη για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον σε μια εποχή που η ολιγαρχία -χωρίς σύνορα-, ξένη και εγχώρια, συνωμότησε τόσο όμορφα για να κρατήσει τον λαό μας εγκλωβισμένο σε μια απέραντη φυλακή χρέους.

Η σύζυγός σας είναι πάντα στο πλευρό σας. Εχει περάσει ποτέ κρίση η σχέση σας; Στην αρχή φοβόμουν ότι η είσοδός μας στην ενεργό πολιτική θα έκανε κακό στη σχέση μας. Το αντίθετο έγινε όμως. Οσο πιο δύσκολα γίνονταν τα πράγματα τόσο πιο πολύ ατσαλώθηκε η σχέση μας.

Ποτέ χάσατε τα μαλλιά σας; Επηρέασε ποτέ αυτό την ψυχολογία σας; Δεν υπάρχει ποτέ στιγμή που χάνεις τα μαλλιά σου. Είναι ο ορισμός της διαλεκτικής διαδικασίας που περιέγραψε ο Χέγκελ, καθώς οι ποσοτικές αλλαγές κάποια στιγμή οδηγούν σε… ποιοτική αλλαγή. Αυτό που μετρά είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι τα χάνεις. Εκείνη τη στιγμή, που μάλιστα είχα ακόμα μακριά μαλλιά, πήρα ξυριστική μηχανή και τα ξύρισα. Πώς ένιωσα; Οτι βρισκόμουν μπροστά σε νέο ξεκίνημα – ή τουλάχιστον έτσι είπα στον εαυτό μου.

Πηγή: zappit

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:14