search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:40
MENU CLOSE

Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία – Παράνομο το κλείσιμο της Βουλής που επέβαλε ο Τζόνσον

24.09.2019 11:45
Βρετανία: Κρύβουν θανάτους από κορωνοϊό – Τουλάχιστον διπλάσιος ο πραγματικός αριθμός (διάγραμμα) - Media

 

Ομόφωνα παράνομη έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία

Ζητά παραίτηση η αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου η αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον δήλωσε ότι «πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει μετά από αυτή την απόφαση, εξαπάτησε την βασίλισσα και εμπόδισε τους βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους».

Την ίδια ώρα αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν από το Μπράιτον και το συνέδριο του κόμματος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση», ενώ οι σύνεδροι ζητούν με φωνές να παραιτηθεί ο Τζόνσον.

Σε μια πρώτη αντίδραση πηγές από το περιβάλλον του Μπ. Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη του ΟΗΕ, εξέφρασαν την έκπληξη τους για την απόφαση του δικαστηρίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Η …συνέχεια

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει άμεσα, πιθανότατα αύριο στις 11:30.

Ο Τζόνσον είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, άλλο σενάριο είναι να παραιτηθεί, κάτι που έχει αποκλείσει, ή να αναγκαστεί να «θυσιάσει» τον εξ απορρήτων του και επικεφαλής της καμπάνιας του «Leave» στο δημοψήφισμα, Ντομινικ Κάμινγκς και εμπνευστή του κλεισίματος του κοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει νέα παραταση του Brexit από την Ε.Ε είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, παρά το γεγονός ότι η Βουλή απέκλεισε ρητά και με νόμο την περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνίας.

Τζόνσον: Πλήττει τις προσπάθειες για συμφωνία η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»…

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του. Οταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:40