search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:20
MENU CLOSE

Αττική Οδός: Σχέδια για σήραγγα Αργυρούπολης, έξοδο Πετρούπολης, δακτύλιο με αντίτιμο (Χάρτης)

26.09.2019 08:04
epektaseis-attikhs-odoy

 

Ρηξικέλευθρες προτάσεις όσον αφορά στις επεκτάσεις και βελτιώσεις της Αττικής Οδού διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Αττικών Διαδρομών Βασίλης Χαλκιάς στην χθεσινή εσπερίδα του ΣΕΣ «Αστικές Μεταφορές στην Αττική: Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, κρίνονται απαραίτητες βελτιώσεις, τόσο εντός των ορίων του έργου παραχώρησης της Αττικής Οδού, όσο και στις προσβάσεις που οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο.

Συγκεκριμένα, εντός της Αττικής Οδού προτείνονται:

-Νέα ράμπα εξόδου στον Α/Κ Μεταμόρφωσης,

-Αναβάθμιση από 3 λωρίδες σε 4 του Κεντρικού Τμήματος,

-Ανισόπεδες αναστροφές σε Α/Κ Λεονταρίου και Παλλήνης

Στις προσβάσεις/συμπληρώσεις προτείνονται:

-Επέκταση Λ. Κύμης

-Σύνδεση με κέντρο Αθήνας (Ούλωφ Πάλμε)

-Σύνδεση με Πετρούπολη

-Σύνδεση με Ραφήνα και Β. Πύλη αεροδρομίου

-Σύνδεση με Ελληνικό μέσω σήραγγας Υμηττού.

Κατά τον κ. Χαλκιά, τα προτεινόμενα έργα αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο από λειτουργική άποψη με την υφιστάμενη σήμερα Αττική Οδό και επιτυγχάνουν τη βελτιστοποίηση στην διαχείριση της κυκλοφορίας και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Παράλληλα, αποτελούν μικρής κλίμακας έργα που από μόνα τους δεν μπορούν να διαχωρισθούν λειτουργικά από την Αττική Οδό.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της επιβολής πρόσθετου διοδίου, τόνισε ότι σε αυτά τα έργα δεν θα αποφέρει ικανά έσοδα ώστε να είναι βιώσιμα, ενώ παρατήρησε ότι η τυχόν χρέωση επιπρόσθετου διοδίου για τόσο μικρά μήκη πλέον της χρέωσης διοδίου της Αττικής Οδού, δεν πρόκειται να είναι ελκυστική για τους χρήστες.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η γεωγραφική κατανομή των προτεινόμενων έργων είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη την αυτοτελή λειτουργία τους χωρίς την ένταξη τους στο έργο της Αττικής Οδού, ενώ σε κάθε περίπτωση ο τελικός χρήστης θα είναι ο κερδισμένος, καθώς θα του προσφέρεται ένα υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Δακτύλιος έναντι…αντιτίμου

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χαλκιάς πρότεινε την εύρεση εναλλακτικής πρότασης για τον Δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τόσο ο υφιστάμενος Δακτύλιος όσο και ο «Πράσινος Δακτύλιος» αποτελούν συστήματα ξεπερασμένα.

Όπως είπε, εναλλακτική πρόταση αποτελεί η κίνηση οχημάτων εντός του Δακτυλίου –για ημέρα που δεν επιτρέπεται με το παρόν σύστημα- να γίνεται μέσω την πληρωμής αντιτίμου.

«Διόδιο τέλος» για τα νέα έργα

Συμπερασματικά, ο κ. Χαλκιάς τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα έργα υποδομής για βελτίωση κινητικότητας και διασύνδεσης λιμανιών, αεροδρομίου κ.λπ. στο λεκανοπέδιο, καθώς και για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αττική.

Το διόδιο τέλος αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη νέων έργων (user pays principle), ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα περιορισμού της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε βασικούς οδικούς άξονες (congestion pricing).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18