11/08/2020 03:37:00

Ο ανατριχιαστικός λόγος που τα αμερικανικά τανκ είναι ασταμάτητα (Photo)

Ο ανατριχιαστικός λόγος που τα αμερικανικά τανκ είναι ασταμάτητα (Photo) - Media

 

Ιστορικά τα τανκ ήταν από τα πλέον φονικά οπλικά συστήματα που είχαν αναπτυχθεί από τις εμπόλεμες χώρες: τεράστιες μηχανές θανάτου, με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και θωράκιση που τα καθιστούσε σχεδόν αδιαπέραστα από τα βασικά βλήματα των αντίπαλων ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να αναπτύσσονται ειδικά βλήματα που ως βασικό στόχο είχαν να διατρυπούν την θωράκιση των αρμάτων και να τα «σκοτώνουν». Τα βλήματα αυτά κατασκευάζονται από «εξωτικά» υλικά, όπως τουνγκστένιο, που είναι ιδιαίτερα σκληρά και μπορούν να τρυπήσουν θωράκιση 35 εκατοστών.

Όμως, οι ΗΠΑ έχουν εντάξει στο οπλοστάσιό τους ένα αντιαρματικό βλήμα το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις: πρόκειται για βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο διατρυπά θωράκιση 42 εκατοστών, ενώ τα αναβαθμισμένα τανκ Abrams M1A2 μπορούν να χρησιμοποιήσουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που διατρυπούν θωρακίσεις 57 εκατοστών.

Όπως προαναφέρθηκε τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς τα όπλα αυτά θεωρείται ότι έχουν πολλές παράπλευρες συνέπειες, πέραν της πολεμικής τους χρήσης. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να τα αποσύρουν, καθώς αποτελούν έναν πραγματικό «φονέα τανκ».

Πληροφορίες: National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.