search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:30
MENU CLOSE

«Είστε ελεύθεροι να επιβάλετε δασμούς στην ΕΕ» λέει στις ΗΠΑ ο ΠΟΕ – «Πέτρα του σκανδάλου» η Airbus

14.10.2019 11:01
«Είστε ελεύθεροι να επιβάλετε δασμούς στην ΕΕ» λέει στις ΗΠΑ ο ΠΟΕ - «Πέτρα του σκανδάλου» η Airbus - Media

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επέτρεψε σήμερα επίσημα στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους έως 7,5 δισεκ. δολαρίων ύστερα από την απόφαση της διαιτησίας του οργανισμού αναφορικά με τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία Airbus.

Το αρμόδιο όργανο διακανονισμού διαφορών του ΠΟΕ, που αποτελείται από τους εκπροσώπους των 164 μελών του, έδωσε το ‘πράσινο φως’ στην Ουάσινγκτον για αντίποινα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών όπου κατασκευάζονται αεροσκάφη της Airbus, ήτοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Η κίνηση αυτή ήταν τυπική, καθώς η διαιτησία του ΠΟΕ έδωσε ήδη από τον περασμένο μήνα το δικαίωμα για αντίποινα σε ό,τι αφορά παράνομες επιδοτήσεις. Θα μπορούσε να αρνηθεί μόνο στην περίπτωση που όλα τα παρόντα μέλη του ΠΟΕ καταψήφιζαν τη σχετική πρόταση. Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντένις Σέα δήλωσε στη συνεδρίαση που έγινε στην Ουάσινγκτον ότι και πάλι προτιμά μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης. «Αλλά αυτό μπορεί μόνο να συμβεί εάν η ΕΕ τερματίσει πραγματικά τα οφέλη προς την Airbus από τις τρέχουσες επιδοτήσεις και διασφαλίσει ότι οι επιδοτήσεις στην Airbus δεν μπορούν να ανανεωθούν με άλλο όνομα ή με άλλο μηχανισμό», δήλωσε.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ δήλωσε στη συνεδρίαση ότι διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» πως τα αμερικανικά δασμολογικά μέτρα είναι κοντόφθαλμα.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα επιβάλουν δασμούς ύψους 10% στα αεροσκάφη της Airbus και δασμούς ύψους 25% σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το γαλλικό κρασί, το σκοτσέζικο ουίσκι και τυριά από όλη την ΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30