06/07/2020 19:23:48

Βουλή: Κόντρα Βρούτση-Παππά για τα εργασιακά

Βρούτσης: Μεγαλύτερη σύνταξη για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση - Media

 

Τις διατάξεις για τα εργασιακά που έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπερασπίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων και την αρχή της επεκτασιμότητας.

Ο υπουργός Εργασίας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συνδικαλιστικούς φορείς και να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης εξήγησε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει ότι στον πυρήνα του έχει τις ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύει σ’ αυτές. Εμείς είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και στην τήρηση και τη διατήρησή τους. Το κάνει σε όλη τους την έκταση το νομοσχέδιο. Περιορισμοί μπαίνουν μόνο για επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, γιατί είμαστε υπέρ του να παραμείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η συρροή, η ευνοϊκή ρύθμιση και η επεκτασιμότητα συνεχίζουν να υπάρχουν. Τίποτα δεν καταργείται».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις ενισχύουν την πλήρη απασχόληση και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Αναφορικά με την ανεργία, ο υπ. Εργασίας, ανέφερε πως η ανεργία ήταν 19% το 2018, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα την πάμε στο 15% το 2020", ενώ από την πλευρά των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούγονταν διαμαρτυρίες και φωνές βουλευτών, που υποστήριζαν ότι η ανεργία πέφτει εξαιτίας ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, καθώς ο κ. Βρούτσης έκλεινε τη μαραθώνια συζήτηση-ακρόαση των φορέων για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός υπογράμμισε πως ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, που ψήφισε αντεργατικές ρυθμίσεις, ενώ η αύξηση του κατώτατου, στηρίχτηκε σε δικά του παλαιότερα νομοσχέδια.

Τέλος, τόνισε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά ένα δυνητικό εργαλείο προς χρήση και διαβεβαίωσε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο οργανώσεων εργοδοτών κι εργαζομένων διασφαλίζει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα.

Παππάς: Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης

Πάντως, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Νίκος Παππάς απάντησε με οξύτητα λέγοντας: «Ήθελα να ήξερα από πού αντλεί αυτή την αυτοπεποίθηση και την έπαρση ο κ. Βρούτσης. Νομοθέτησε δύο φορές. Τη μία ως κανονικός διαρρήκτης με τροπολογίες 5 λεπτά πριν την ψήφιση νομοσχεδίου. Και τώρα ως λαθρεπιβάτης στον αναπτυξιακό. Αφού είναι τόσο καλές οι ρυθμίσεις σας για την εργασία, γιατί δεν τις φέρατε σε χωριστό νομοσχέδιο; Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν δυσκολίες στην οικονομία και διευκολύνετε τις απολύσεις οι επιχειρήσεις θα απολύσουν;»

Νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ως όχημα για την προώθηση των ρυθμίσεων που «απορυθμίζουν» την αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.