search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:42
MENU CLOSE

Γιατί η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

18.10.2019 12:01
Γιατί η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας - Αλβανίας - Media

 

Διπλό είναι το «όχι» της Γαλλίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρώπη. 

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρά τις πολύωρες συζητήσεις, δεν κατάφεραν τελικά να τραβήξουν κοινή γραμμή και να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για τη μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σταθερός στις θέσεις του έμεινε ο Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε εκ νέου να συμφωνήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.  

Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, δεν υπαναχώρησε όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες τού πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020. 

Γιατί η Γαλλία λέει «Όχι» 

Είναι γνωστό ότι η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Κάτ που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Γάλλους. Οι αναμονές έχουν γίνει μεγαλύτερες. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  πάνω από 10.000 άτομα από την Αλβανία κατέθεσαν αίτηση για 2017 και 2018. Οι Αλβανοί πολίτες βρίσκονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν οι Αφγανοί.  Η Γαλλία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη στις προτιμήσεις των αιτούντων άσυλο, πίσω από τη Γερμανία.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. 

Αλλαγές στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις 

Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. εισδοχής νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε. , καθώς την χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών τάσσεται η Άνγκελα Μέρκελ. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα μπρα ντε φερ Γερμανίας  – Γαλλίας στη πλάτη των Δυτικών Βαλκανίων. 

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15