search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:30
MENU CLOSE

Τζόκερ: Σάλος με την εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες (Video)

21.10.2019 06:18
Χοακίν Φίνιξ: Κάθε νέος ρόλος μου προκαλεί «καθαρό άγχος» - Media

 

Σάλος έχει προκληθεί με τους δύο πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αστυνομικούς έλεγχους που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας.

Και οι δύο έγιναν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκειμένου να καταγραφούν οι ανήλικοι θεατές που κατάφεραν να περάσουν από τα ταμεία του κινηματογράφου και να μπουν στην ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών προβολή της ταινίας Τζόκερ.

Όπως λένε παράγοντες της κινηματογραφικής αγοράς παρόμοια περιστατικά είχαν να συμβούν από τη δεκαετία του 70.

Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Village Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αστυνομικοί μπήκαν στον κινηματογράφο και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Μαρτυρίες που δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων.

Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στον κινηματογράφο, έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού για συνδρομή στην καταγραφή ανηλίκων μέσα στην αίθουσα όπου προβαλλόταν ο «Τζόκερ». Αυτό βεβαιώνει η ελληνική αστυνομία.

Ωστόσο, με ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει την είδηση ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει σε κινηματογραφική αίθουσα το απόγευμα της Κυριακής.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν.

Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση.

 

Πόσο ακατάλληλη είναι η ταινία

Η ταινία Τζόκερ έκανε πρεμιέρα σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη και η αποδοχή της ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή για τους δημιουργού της.

Στις ΗΠΑ, που είναι χώρα παραγωγής της ταινίας Τζοκερ, είναι κατάλληλη χωρίς συνοδό για ηλικίες άνω των 17 ( R- Restricted). Για παρακολούθηση κάτω των 17 χρειάζεται η συνοδεία γονέα ή άλλου ενήλικα ο οποίος ενημερώνεται από πριν για τα στοιχεία που καθιστούν την ταινία ακατάλληλη για μικρότερες ηλικίες..

Στην Βρετανία, σύμφωνα με το British Board of Film Classification (BBFC), η ταινία είναι κατάλληλη αυστηρά για τους άνω των 15 καθώς για νεότερες ηλικίες δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμη και με συνοδεία ενήλικα.

H Belfast Telegraph στην Βόρεια Ιρλανδία αναφέρει προβλήματα αντίστοιχα με την Ελλάδα όπου αιθουσάρχες αναγκάζονται να διώχνουν γονείς με τα παιδιά τους που είναι μικρότερης ηλικίας.

Η μοναδική χώρα στην οποία ο Τζόκερ μπορεί να τον παρακολουθήσουν παιδιά από 12 χρονών και πάνω είναι η Γαλλία όμως και εδώ τουλάχιστον τα Μέσα προειδοποιούν ότι δεν είναι η κλασική οικογενειακή ταινία με υπερήρωες.

Στην γειτονική Γερμανία η κατώτερη ηλικία – όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την συγκεκριμένη ταινία – είναι τα 16.

Τέλος η Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες το κατώτερο όριο ηλικίας είναι τα 18. Συγκεκριμένα εκτός από την χώρα το Τζόκερ είναι μόνο για ενήλικες σε Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νιγηρία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

 

Μενδώνη: Απόλυτα κατακριτέα η εισβολή αστυνομικών στις αίθουσες

«Σωστή» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αντίδραση του κόσμου για την παρέμβαση αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας λόγω παρουσίας ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ», σημειώνοντας πως αυτό που έγινε ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδικάζοντας απολύτως τα περιστατικά.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” στον ΑΝΤ1 και γνωστοποίησε ότι υπεύθυνες για την καταγγελία είναι δύο κυρίες – υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες όπως υπογράμμισε έδρασαν αυτοβούλως, υπερβαίνοντας τα καθήκοντά τους.

«Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κα Μενδώνη. Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.

Αναφορικά με τη θέση τους στο υπουργείο, εξήγησε πως ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και οι δύο υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο. «Έλεγχος δηλαδή σημαίνει ότι μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας αιθουσάρχης προβαίνει σε κάποια παράβαση. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν κατασταλτικά μέτρα. Οι δύο κυρίες δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Από τη στιγμή που κινήθηκαν με υπαλληλική ιδιότητα, όφειλαν να έχουν ενημερώσει την ιεραρχία του υπουργείου» επισήμανε η κα. Μενδώνη.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο. Θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας για την τιμωρία τους» συνέχισε, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν κατά τα περιστατικά κινήθηκε εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται πως σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, το Σάββατο και την Κυριακή, σε κινηματογράφους στο Μαρούσι και τα Πατήσια, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενες την ιδιότητά τους αυτή, ενημέρωσαν τις αρχές για παρουσία ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ». Το απόγευμα του Σαββάτου, αστυνομικοί διέκοψαν την προβολή της ταινίας και προχώρησαν σε ταυτοποίηση στοιχείων καθώς είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών. Από την αίθουσα βγήκαν αρκετές παρέες ανήλικων παιδιών που ήταν ασυνόδευτες και κάλεσαν τους γονείς τους για να τους παραλάβουν. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την Κυριακή.

 

Ραγκούσης: Μας γυρίζουν πίσω 

Για την επέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία των θεατών που παρακολουθούσαν την ταινία “Τζόκερ” έκανε δήλωση ο Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ “εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα με την ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών.

Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου”.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, “οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές”.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28