04/12/2020 07:20:30

Δίχως τέλος το σίριαλ του Brexit

Δίχως τέλος το σίριαλ του Brexit - Media

 

Μια ακόμη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να καταθέσει για ψηφοφορία και πάλι τη συμφωνία Brexit. Η κυβέρνηση επανέρχεται αύριο με κατάθεση σχεδίου νόμου.

Νέα ανατροπή στο σίριαλ του Brexit, συνιστά η απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου με την οποία απέρριψε τη δεύτερη κατάθεση της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών περί αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά την ήττα του στο κοινοβούλιο, στην έκτακτη σύνοδο του Σαββάτου, απτόητος ο Μπόρις Τζόνσον δοκίμασε την τύχη του για δεύτερη φορά καταθέτοντας την ίδια συμφωνία προς ψήφιση, παρὀλο που γνώριζε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μη γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ήταν μια άσκοπη ενέργεια και είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη ήττα για τον πρωθυπουργό.

Θα δοθεί από την ΕΕ νέα παράταση;

Η Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει σε επικοινωνιακό επίπεδο προκειμένου να πείσει τους βουλευτές που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας μόνο όταν θα γίνει νόμος του κράτους. Με μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων, υπουργοί απειλούν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο με την ονομασία «Κίτρινο Πουλί» που αναφέρεται στην εφαρμογή εκτάκτων μέτρων σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία.

Παρά την ήττα της, η κυβέρνηση επανέρχεται αύριο Τρίτη με την κατάθεση σχεδίου νόμου για την συμφωνία ελπίζοντας αυτή τη φορά σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ υπολογίζει πως έχει συγκεντρώσει υπέρ της συμφωνίας 320 βουλευτές, μίνιμουμ αριθμό που απαιτείται για την έγκρισή της.

Ο Μπόρις Τζόνσον προετοιμάζεται για την αυριανή εμφάνιση του στη Βουλή στην οποία θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει. Ελπίζει σε μια ξεκάθαρη θετική ψήφο από την πλειοψηφία των βουλευτών ούτως ώστε με συνοπτικές διαδικασίες έως το Σαββατοκύριακο να την περάσει και από την Βουλή των Λόρδων.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι ηγέτες των 27 και αναλόγως αποτελέσματος θα αποφασίσουν έως 29η Οκτωβρίου εάν θα δώσουν νέα παράταση και πόσης χρονικής διάρκειας αυτή θα είναι.

Στην διόλου απίθανη περίπτωση που η κυβέρνηση προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα, η παράταση θα είναι τουλάχιστον τρίμηνη. Το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι πως δεν θα απαιτηθούν μήνες αλλά μερικές εβδομάδες επισημαίνουν επιτελείς της κυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.