search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:58
MENU CLOSE

Τις «γαλάζιες» κωλοτούμπες μετρούν στον ΣΥΡΙΖΑ

25.10.2019 03:44
010-1.png

 

Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι στις πρώτες 100 μέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η χώρα άλλαξε σελίδα, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως απαριθμούν διαψεύσεις προεκλογικών διακηρύξεων και δεσμεύσεων που εγκαταλείφθηκαν πολύ πριν συμπληρωθούν οι 100 μέρες.

Από το Μακεδονικό και τα εθνικά εν γένει έως το Προσφυγικό, την τραγωδία στο Μάτι, τη Novartis και τις φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη στην οικονομία. Μάλιστα, όλα σχεδόν αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή και κυριαρχούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, όσο και αν σκεπάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνιακά από την υπόθεση «Τζόκερ». Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα αυτό τόσο για να επισημάνει το αυταρχικό και «νεοσυντηρητικό» προσωπείο της Ν.Δ. όσο και για να αναδείξει το διαχειριστικό φιάσκο και το εσωτερικό αλαλούμ στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις σε οικονομία και εθνικά φαίνεται να ξεχωρίζουν.

Με αφορμή τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει κάτι που καταγράφουν στα πρωτοσέλιδά τους ακόμη και προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες, ότι δηλαδή οι ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη που έταξε η κυβέρνηση προεκλογικά παραπέμπονται στις καλένδες.

«Απάτη» οι φοροελαφρύνσεις

Από την Κρήτη όπου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «δυστυχώς όμως και αυτός ο προϋπολογισμός βλέπουμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, αλλά στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη οι ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες». Επικαλέστηκε δε το σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» («Στην αναμονή και πάλι η μεσαία τάξη» ανέφερε ο κεντρικός τίτλος).

Χτες, σειρά είχαν τα «Νέα», τα οποία από το πρωτοσέλιδό τους χτύπησαν καμπανάκι σχετικά με τον κίνδυνο το σχέδιο της Ν.Δ. για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις να επιβαρύνει τα μεσαία νοικοκυριά.

Η Κουμουνδούρου δεν το άφησε ασχολίαστο, αντιθέτως το Γραφείο Τύπου με ανακοίνωση επισήμανε πως «μετά την επιβεβαίωση ότι ο θησαυρός των ελαφρύνσεων που έταζε ο κ. Μητσοτάκης στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ήταν άνθρακες, έρχονται και οι επιβαρύνσεις».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Χιλιάδες νοικοκυριά, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις 22%, αφού η υποχρέωση συγκέντρωσης του 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι άπιαστο όνειρο.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καταργεί από την πίσω πόρτα το αφορολόγητο που κατάφερε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε και ‘‘Τα Νέα’’, που φίλα προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα λες. Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης, που κέρδισε τις εκλογές με σημαία τις δήθεν ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, θα είναι πολύ ευρηματικός στις δικαιολογίες για τη νέα του απάτη».

Κριτική για τα εθνικά

Τα εθνικά και κυρίως το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα βασικό ζήτημα που δείχνει να «τρώει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κόστισε πολιτικά και εκλογικά, ενώ η Ν.Δ., η οποία επιδόθηκε προεκλογικά σε σπέκουλα, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών. Έτσι με αφορμή το γαλλικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα.

Με δεδομένο ότι είναι ήδη καταγεγραμμένη η στροφή της κυβέρνησης και στο ζήτημα της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία προεκλογικά η Ν.Δ. επέκρινε σφόδρα και προειδοποιούσε ότι θα παρεμποδίσει αν εκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη σχολίασε ειρωνικά:

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις και φαντάζομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαλάει μη τυχόν και αλλάξει η κυβέρνηση και χάσει ο Ζάεφ τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και έρθουν οι ομοϊδεάτες του στη διακυβέρνηση, αυτοί οι οποίοι θα θελήσουν να πλήξουν τη συμφωνία αυτή». Και συνέχισε: «Βλέπω τώρα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλαγε για επιζήμια συμφωνία, να τρέχει και να παρακαλάει για το πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στην ακροδεξιά ρητορική στελεχών του κόμματός του και τώρα τη βρίσκει μπροστά του. Αναγνώρισε ότι δεν ευθύνεται για το γαλλικό βέτο, ωστόσο άσκησε κριτική στην κυβερνητική προσέγγιση του πακεταρίσματος της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με την Αλβανία, περιπτώσεις που, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι όμοιες, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Όσον αφορά καθεαυτή τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ότι είναι σημαντική, διότι επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, ζήτημα κρίσιμο σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους της Συρίας και επιπλέον «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, βρίσκεται με δεκάδες πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και κάνει γεωτρήσεις». Αυτή την ώρα, σημείωσε, «φανταστείτε να είχαμε και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας» (αναφορά στη συμφωνία επιτήρησης του εναέριου χώρου της γείτονος από την ελληνική πολεμική αεροπορία).

Σήμερα, η μάχη αναμένεται να επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζουν νομοσχέδιο – έκτρωμα ή Φρανκενστάιν, καθώς ένα μόνο μέρος καταπιάνεται με τα αναπτυξιακά ζητήματα και κατά τα λοιπά περνά διά της πλαγίας οδού πλήθος ζητημάτων, όπως τα εργασιακά, που η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει ξεχωριστά.

Από το συνέδριο η εκλογή προέδρου «σε αυτή τη φάση»

Μηνύματα σχετικά με τα οργανωτικά ζητήματα που απασχολούν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης και της προετοιμασίας για το επικείμενο συνέδριο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απαντήσεις σχετικά με ένα από τα κομβικά ζητήματα της ανασυγκρότησης του κόμματος, δηλαδή τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας.

Έτσι, διευκρίνισε ότι το συνέδριο θα είναι εκτός από προγραμματικό και καταστατικό, και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν όλες οι σχετικές προτάσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αν και αυτή η συζήτηση είναι ανοιχτή, αφορά το μέλλον και όχι το επικείμενο συνέδριο. Ανέφερε πιο συγκεκριμένα πως η εκλογή του ή και «όποιου άλλου θελήσει να είναι υποψήφιος σε αυτή τη φάση θα γίνει από το συνέδριο». Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι «θα ανοίξει η συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές και για το πώς από εδώ και στο εξής θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όλες οι σχετικές προτάσεις και απόψεις είναι θεμιτό να κατατίθενται και ακόμα πως ο διάλογος γύρω από αυτές «πρέπει να γίνει εξαντλητικά».

«Όχι» στην εκλογή α λα ΓΑΠ

Σε κάθε περίπτωση και με το βλέμμα στο εσωκομματικό τοπίο, θέλησε να διαχωρίσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου από τη βάση από πρόσφατα παραδείγματα σε άλλα κόμματα. «Δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρώτα από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η Ν.Δ. στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλαδή «όποιος βλέπει φως μπαίνει και ψηφίζει, ανεξάρτητα του εάν ψηφίζει το κόμμα στο οποίο πάει να εκλέξει πρόεδρο». Αυτό είναι ένα μοντέλο «που κατά την άποψή μου διαστρεβλώνει και υποβαθμίζει την έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας». Σημείωσε ότι αν θέλουμε «να έχουμε ένα σοβαρό σύστημα πολιτικό με εγγυήσεις δημοκρατικής λειτουργίας, οφείλουμε να κοιτάμε και την εσωτερική δημοκρατία, ιδίως στα μεγάλα κόμματα». Από την άλλη, πρόσθεσε ότι είναι μια θεμιτή συζήτηση τα ενεργά μέλη να μπορούν να έχουν μια πιο άμεση συμμετοχή και στις αποφάσεις τις σημαντικές, και μια τέτοια σημαντική απόφαση είναι η εκλογή προέδρου.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθηση ότι ένα κόμμα μαζικό και ανοιχτό στην κοινωνία μπορεί να είναι πραγματικά λαϊκό και αριστερό, χαρακτηρίζοντας στον αντίποδα «ελιτίστικα» που παρεκκλίνουν από τη «γνήσια» αριστερή γραμμή τα κόμματα που «κλείνονται σε κλειστές συνεδριάσεις των πεφωτισμένων χωρίς επαφή με τις μάζες, χωρίς επαφή με τον κόσμο».

Στόχος η επιστροφή στην εξουσία

Με δεδομένο ότι η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών, και μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza.gr, σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς να «δυναμώσει» αλλά να επανέλθει στην εξουσία και αυτή «η δεύτερη φορά αριστερά» να είναι και πιο προετοιμασμένη, πιο έμπειρη, πιο εποικοδομητική. Γι’ αυτό, πρόσθεσε «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο χρόνο θα είμαστε στην αντιπολίτευση, ως μια ευκαιρία να γίνουμε σοφότεροι, εμπειρότεροι και πιο αποτελεσματικοί και πιο έτοιμοι» (παραπέμποντας κατ’ αυτό τον τρόπο και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος το 2015 να κυβερνήσει).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:55