search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:48
MENU CLOSE

Σε ποια προϊόντα «σπρώχνουν» το μαύρο χρήμα για να το ξεπλύνουν- Tσάντες Guzzi, ρούχα και ιδιωτικά σχολεία στο στόχαστρο

24.10.2019 12:47
Σε ποια προϊόντα «σπρώχνουν» το μαύρο χρήμα για να το ξεπλύνουν- Tσάντες Guzzi, ρούχα και ιδιωτικά σχολεία στο στόχαστρο    - Media

 

Το βρώμικο χρήμα βρίσκει τον τρόπο του να ξεγλιστρά από τις τράπεζες, τις δικηγορικές εταιρείες και τα λογιστικά γραφεία. Διαχέεται μέσω της αγοράς ακινήτων, των εταιρειών, ακόμη και των ιδιωτικών σχολείων. Και παρά τη λήψη δραστικών μέτρων από του Βρετανούς νομοθέτες και την αστυνομία, η διαρροή 418 δισ. δολαρίων δεν δείχνει σημάδια συρρίκνωσης, καθώς οι εγκληματίες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μετατρέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε κόμβο συγκέντρωσης του μαύρου χρήματος.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από την Transparency International UK, το βραχίονα της παγκόσμιας ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς που εδρεύει στο Λονδίνο. Όταν πρόκειται για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις είναι η ανίχνευση της διοχέτευσης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην αγορά. Αναλύοντας 400 περιπτώσεις που έχουν σχέση με τη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράνομα κεφάλαια έχουν κινηθεί μέσω 86 τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 81 νομικών επιχειρήσεων, 62 λογιστών και περισσότερων από 2.200 εταιρειών στη Βρετανία και τα υπερπόντια εδάφη της.

Οι ερευνητές εντόπισαν ύποπτα χρήματα ακόμη και στην αγορά μιας τσάντας Chanel από δέρμα κροκόδειλου και ενός τζάκετ Tom Ford στο Harrods αξίας 50.690 λιρών (65.300 δολάρια) και μίας εταιρικής σουίτας στο Stamford Bridge, το γήπεδο της ομάδας ποδοσφαίρου της Chelsea. Η σουίτα, η οποία αγοράστηκε από μια εταιρεία κέλυφος, κοστίζει 126.000 λίρες. Η Transparency International δήλωσε ότι καμία από τις εταιρείες δεν κατηγορείται για αδίκημα. Εκπρόσωπος της Chelsea αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι παγκόσμιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προσελκύσει μια σειρά πελατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν χρήματα και παρελθόν που θέλουν να κρύψουν», δήλωσε ο Duncan Hames, διευθυντής πολιτικής της Transparency International UK. «Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε ρίξει φως στο ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και πώς έχουν εμπλακεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της εποχής μας».

Η έκθεση παρουσιάζεται σε μια εποχή κατά την οποία οι υπεύθυνοι επιβολής του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν μέτρα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας νέα νομικά εργαλεία, όπως «οι ανεξήγητες παραγγελίες μεγάλης αξίας», προκειμένου να αναγκάσουν τους υπόπτους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι υπάλληλοι επικεντρώνονται επίσης σε δικηγόρους και οικογενειακά γραφεία που βοηθούν τους εγκληματίες να κρύβουν τα παρανόμως αποκτηθέντα κέρδη τους σε επενδύσεις, όπως τα εξοχικά στην αγγλική ύπαιθρο.

Η Transparency International προέτρεψε τους αξιωματούχους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, καθώς ο ύποπτος πλούτος από την Ανατολή μεταφέρεται με κάθε τρόπο μέσα από τις επιχειρήσεις στη Βρετανία. Πολλές από τις συναλλαγές που ανέλυσε εντοπίστηκαν στα λεγόμενα «πλυντήρια» – βιομηχανικά σχήματα-που κατηγορήθηκαν για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Μολδαβία, στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Citigroup Inc. και η Royal Bank of Scotland Group Plc κατέγραψαν τη λίστα των 10 τραπεζών που ήταν υπεύθυνες για την αποστολή ή τη λήψη κεφαλαίων που συνδέονται με τα «πλυντήρια». Και 177 εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως τα περίφημα βρετανικά σχολεία Harrow School και Charterhouse, έλαβαν 4,1 εκατομμύρια λίρες σε δίδακτρα που προέρχονταν επίσης από τα περίφημα σχήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Mononews.gr οι εκπρόσωποι της Citigroup και της RBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση, ενώ οι εκπρόσωποι του Harrow School και του Charterhouse δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια. Η Transparency International UK δήλωσε ότι δεν κατηγόρησε τις τράπεζες ή τα σχολεία για αδικήματα.

Ενώ η Transparency International ζήτησε την αναθεώρηση του καθεστώτος εποπτείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ειδικοί στην παράνομη χρηματοδότηση αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο να περιοριστεί η εισροή τέτοιων κεφαλαίων. Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο, που εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο, πρωταγωνιστεί στη διαχείριση των περιουσιών των παγκόσμιων παικτών.

«Το Λονδίνο είναι ο τελικός προορισμός για παράνομο πλούτο», δήλωσε η Anastasia Nesvetailova, καθηγήτρια της διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:48