search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

29.10.2019 06:33
Ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - Media

 

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τα μέσα Νοεμβρίου να αποτελούν καθοριστικό σημείο για το επενδυτικό ενδιαφέρον και την πορεία της διαδικασίας πώλησης.

Έχοντας επαφές με πληθώρα ενδιαφερομένων, οι οποίοι έλαβαν έναν πρώτο φάκελο για την Εθνική Ασφαλιστική υπογράφοντας σύμβαση εμπιστευτικότητας, οι σύμβουλοι Goldman Sachs και Morgan Stanley κατέληξαν σε μία πρώτη αξιολόγηση των ενδιαφερομένων την περασμένη Παρασκευή.  

Σύμφωνα με το capital.gr, το καταρχάς ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με πολύ περισσότερους από τέσσερις επενδυτές, ασφαλιστικές εταιρίες και funds, να δηλώνουν υποψηφιότητα για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Το επόμενο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε από τους συμβούλους στα μέσα Νοεμβρίου (λογικά την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου) και κατόπιν αυτού, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα λάβουν νέο, πιο πλήρη φάκελο δεδομένων για την Εθνική Ασφαλιστική και θα υπογράψουν νέα σύμβαση εμπιστευτικότητας. Στο στάδιο αυτό, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα αξιολογήσει, πέρα από το business plan των υποψηφίων, εξονυχιστικά την φερεγγυότητά τους, δηλαδή την ύπαρξη του τιμήματος, τις εγγυητικές από τράπεζες, το πλάνο και την σκοπιμότητα της εξαγοράς της ασφαλιστικής από τους ενδιαφερόμενους.

Η προαξιολόγηση των ενδιαφερομένων και των δυνατοτήτων τους θα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, στα μέσα – τέλη Ιανουαρίου. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική που θα κριθεί σε επίπεδο τιμήματος, φερεγγυότητας, business plan και συνεργειών με την Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου – μέσα Απριλίου 2020. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα απαιτηθούν κατόπιν εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, το προτιμητέο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η εξεύρεση ενός επενδυτή που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρίας και εναλλακτικά, εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, η πώληση του ποσοστού να γίνει με δημόσια εγγραφή μέσω Χρηματιστηρίου τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει το περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και εντός του 2020, ύστερα από την παράταση των δύο ετών που εξασφάλισε πέρυσι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την DGComp, με “πέναλτι” την πώληση του 80% αντί του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μεταξύ όσων φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική είναι η Fairfax που ελέγχει το 80% της Eurolife και το 33% της Eurobank, ο κινεζικός όμιλος της Fosun που είχε φτάσει στην τελική ευθεία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, τα private equity funds, CVC και LCP και η Lone Star.

Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα διαμορφώσει και το τίμημα για την εξαγορά του 80% της εταιρίας, κινείται στα 820 – 850 εκατ. ευρώ. Βασική παράμετρος στη συμφωνία πώλησης  με όποια επιλογή και αν ακολουθηθεί (ένας στρατηγικός επενδυτής ή IPO), θα είναι η συμφωνία bancassurance  για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρίας από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:29