search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:18
MENU CLOSE

«Ωμός» εκβιασμός ΗΠΑ: Χωρίς αναγνώριση του Κοσόβου η Σερβία δεν μπαίνει στην ΕΕ

02.11.2019 11:36
ΗΠΑ: Η Ελλάδα έχει τη στήριξή μας σε ό,τι κάνει στον Έβρο και στο Αιγαίο - Media

 

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους. 

Ο Μάθιου Πάλμερ μιλώντας, χθες, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.

«Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά», διεμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Το μήνυμα αυτό των ΗΠΑ είναι γνωστό, σχολίασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ.

«Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια. Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα  αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μάθιου Πάλμερ στην Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων», επισήμανε στην δήλωση του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:17