search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Μυστηριώδης Ελβετός trader το «βαθύ λαρύγγι» του σκανδάλου Νίκα – Λαβίδα

05.11.2019 15:23
Μυστηριώδης Ελβετός trader το «βαθύ λαρύγγι» του σκανδάλου Νίκα - Λαβίδα - Media

 

Ένας μυστηριώδης Ελβετός trader μπορεί να παρέχει μια σύνδεση μεταξύ του σκανδάλου insider-trading (ανταλλαγή εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών) στις ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και των φαινομενικά ανεξάρτητων ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Ενώ οι περιπτώσεις στη Νέα Υόρκη αφορούν έναν τραπεζίτη της Goldman Sachs, έναν Έλληνα επιχειρηματία (Γιώργο Νίκα ) και έναν έμπορο χρεογράφων, μεταξύ άλλων, διάφορα κατηγορητήρια αναφέρουν έναν ανώνυμο Ελβετικό trader. Χρησιμοποιούν διαφορετικά κωδικά ονόματα και δεν είναι σαφές εάν οι αναφορές αφορούν το ίδιο άτομο, αλλά ο trader περιγράφεται με παρόμοιους όρους.

Ένας trader με έδρα τη Γενεύη, που ονομάζεται Marc Demane-Debih, συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία για απάτη με χρεόγραφα με αίτημα των ΗΠΑ και εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο, δήλωσε εκπρόσωπος της σερβικής Δικαιοσύνης. Το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα κατηγορητήρια και δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα δημόσιο δικαστήριο ή καταλόγους φυλακών, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να συνεργάζεται με τις αρχές. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα έκδοσης ή την ταυτότητα του ανώνυμου Ελβετού. Οι προσπάθειες του Bloomberg να επικοινωνήσουν με τον Demane-Debih ήταν ανεπιτυχείς.

Ωστόσο, συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Demane-Debih τον συνδέουν με τις υποθέσεις των ΗΠΑ και με μερικά πρόσωπα σε ένα φερόμενο δίκτυο συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών στη Γαλλία. Τουλάχιστον ένα πρόσωπο που κατηγορήθηκε στη Γαλλία ήταν σε επαφή με τον Walid Choucair, που βρέθηκε ένοχος για ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών στο Λονδίνο τον Ιούνιο. Ο Choucair, με τη σειρά του, είναι ένας από τους πολλούς traders του Λονδίνου που κινούνται στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους με τον Joseph El-Khouri, τον trader που είναι κατηγορούμενος στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Δίκτυο Συνεργατών

Τα κατηγορητήρια παρέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία ενός χαλαρού δικτύου traders σε δύο ηπείρους που καλλιεργούσαν δεσμούς με τραπεζίτες, έκαναν στοιχήματα βασισμένα σε πληροφορίες που συλλέγονταν από αυτούς και μοιράζονταν συμβουλές σε προσωπικές συναντήσεις ή σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης όπως το Signal ή το WhatsApp. Τα μέλη του δικτύου συχνά παρείχαν πληροφορίες σε δημοσιογράφους με την ελπίδα να επηρεάσουν τιμές μετοχών, μέσω της δημοσιοποίησης συγκεκριμένων ειδήσεων, με στόχο να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη. 

Πολλοί από τους Ευρωπαίους traders πραγματοποιούσαν συναντήσεις σε κλαμπ στην Mayfair του Λονδίνου ή σε γιοτ που αποβιβάζονταν στο Μονακό το καλοκαίρι, σύμφωνα με μερικούς από αυτούς.

“Αυτό το είδος εμπιστευτικού δικτύου, το οποίο όλοι υποψιάζουμε ότι πρέπει να υπάρχει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί”, δήλωσε ο Jean-Philippe Pons-Henry, δικηγόρος, που εργαζόταν στην γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Ο Demane-Debih συνδέεται με τουλάχιστον δύο άλλους traders με έδρα τη Γενεύη, οι οποίοι είναι ύποπτοι για διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Τα έγγραφα της Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου τον συνδέουν με τον Lucien Selce και έχει δεσμούς με τον Alexis Kuperfis, σύμφωνα με πηγή, η οποία είναι εξοικειωμένη με το θέμα και επικαλείται το Bloomberg. Οι Selce και Kuperfis είναι μεταξύ επτά ατόμων που κατηγορούνται στη Γαλλία για φερόμενες ανταλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας χημικών Airgas Inc. από τη γαλλική εταιρεία Air Liquide SA το 2015. Οι άνδρες αμφισβήτησαν τις κατηγορίες και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί δίκη. Οι δικηγόροι αμφότερων αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Εκτός από τη γνωριμία με τους Selce και Kuperfis, ο Demane-Debih γνωρίζει επίσης τον trader Eaitisham “Shami” Ahmed που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με έγγραφα σε δικαστική υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον Ahmed επιβλήθηκε πρόστιμο για ανταλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών στη Γαλλία, πέρυσι, σε μια αστική υπόθεση που δεν σχετίζεται με την έρευνα για την Airgas. Οι προσπάθειες του Bloomberg να επικοινωνήσουν μαζί του ήταν επίσης ανεπιτυχείς.

Ρυθμιστικά – Διαρροές

Τόσο οι αρχές των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εξετάσει ύποπτα κέρδη μελών του κυκλώματος από το 2013 ή νωρίτερα. Αλλά με τόσους πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται σε εταιρικές συμφωνίες και σημαντικές ανακοινώσεις, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να εντοπιστεί η πηγή των διαρροών.

Τώρα, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι βρήκαν έναν «διαρρέον σωλήνα». Η Darina Windsor, πρώην τραπεζίτης της Centerview Partners LLC στο Λονδίνο, φέρεται να έστειλε εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω email το 2013 σχετικά με την Onyx Pharmaceuticals Inc. στον Benjamin Taylor, ο οποίος εργάστηκε στη Moelis & Co. και ήταν τότε σύντροφός της. Ο Taylor εν συνεχεία μοιράστηκε τις πληροφορίες μέσω μεσαζόντων με traders που αγόρασαν μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης κι άλλα παράγωγα συνδεδεμένα με την εταιρεία. Επίσης, απέστειλε έγγραφα σχετικά με ενδεχόμενη εξαγορά της Life Technologies Corp. σε έναν διαμεσολαβητή, ο οποίος τα παρέδωσε σε έναν ανώνυμο ελβετικό trader, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο ανώνυμος Ελβετός trader προέβη σε στοιχηματισμό 1,5 εκατ. δολαρίων σε προϊόντα που σχετίζονται με την Life Technologies, αφού έλαβε σχετική πληροφόρηση, την οποία μοιράστηκε με έναν δημοσιογράφο στον Καναδά, σύμφωνα με μια ξεχωριστή καταγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά των Taylor, Windsor και El-Khouri. 

Ο Taylor, ο οποίος θεωρείται από τους εισαγγελείς ότι είναι στη Γαλλία, συνελήφθη στο Μονακό νωρίτερα το 2019, όμως ένα δικαστήριο εκεί απέρριψε αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ και τον απελευθέρωσε επειδή ορισμένα έγγραφα κατατέθηκαν μόνο στα αγγλικά. Ο Windsor εκτιμάται από τους εισαγγελείς ότι βρίσκεται στην Ταϊλάνδη.

Οι μετοχές της Onyx και ο ρόλος των Νίκα-Λαβίδα

Ο Demane-Debih διαπραγματευόταν μετοχές της Onyx περίπου την ίδια περίοδο, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι εξοικειωμένοι με τις δραστηριότητές του. Επίσης, διαπραγματεύτηκε μετοχές της Ariad Pharmaceuticals Inc., μια άλλη εταιρεία που αναφέρεται στις καταγγελίες των ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο πατέρας του οποίου βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Ariad, πήρε πληφοροίες για το γεγονός ότι η εταιρεία έπρεπε να σταματήσει τις κλινικές δοκιμές και να τις περάσει στον Γεώργιο Νίκα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων ταχείας εστίασης στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν τον περασμένο μήνα μαζί με τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen, ο οποίος φέρεται να μεταβίβασε άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες στον Γ. Νίκα.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι ο ρόλος του στο κύκλωμα ήταν «σχετικά μικρός». Ο Bryan Cohen, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι ένοχος, βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό και ο Γ. Νίκας είναι στην Ελλάδα, λένε οι εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον El-Khouri ότι διαπραγματεύθηκε ανταλλαγές εμπιστευτικών πληροφορίων που έλαβαν οι τραπεζίτες του Λονδίνου Taylor και Windsor.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13