30/09/2020 12:26:31

Τα «άλλα» Γιαννιτσά: Η πόλη που έστελνε χιλιάδες μερίδες φαγητό στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Τα «άλλα» Γιαννιτσά: Η πόλη που έστελνε χιλιάδες μερίδες φαγητό στους πρόσφυγες της Ειδομένης - Media

 

Αρνητική δημοσιότητα έλαβαν την Πέμπτη τα Γιαννιτσά λόγω της πορείας μαθητών με κεντρικό σύνθημα «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας βλέπουν κατά βάση ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις, οι άνθρωποι που τις εκφράζουν εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία.

Συγκεκριμένα για τα Γιαννιτσά, είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για την πόλη από την οποία για εβδομάδες αποστέλλονταν εκατοντάδες μερίδες φαγητό προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης, ενώ και σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν συλλογικότητες αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους.

Όπως σημειώνει η Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών & περιχώρων «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», «στα Γιαννιτσά την προσφυγούπολη, στα Γιαννιτσά που θρήνησε εκτελεσμένους από τους Ναζί υπάρχει και ρέει δυνατά ένα υπόγειο ρεύμα αντίστασης κατά του φόβου και του μίσους».

Αναλυτικά η συλλογικότητα αναφέρει:

«Ας μιλήσουμε με αριθμούς.

Τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από το ξενοδοχείο ήτανε 30. Τα παιδιά στη σημερινή διαδήλωση ήταν περίπου 50.

Επί εποχής Ειδομένης όμως κάθε Τετάρτη και Παρασκευή οι Γιαννιτσώτισες γυναίκες προσέφεραν μέχρι και 2500 μερίδες. Μαγειρεμένες τα χαράματα στις σπιτικές κουζίνες οι μερίδες αυτές ήταν το βραδινό για χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές στην Ειδομένη και το Πολύκαστρο. Τα ψωμιά προσφορά από τους τοπικούς φούρνους εκατοντάδες! Τα ρούχα αφού τελείωσαν τα αποθέματα της πόλης έρχονταν από όλη την Ελλάδα και εθελοντές τα ταξινομούσαν και τα μοίραζαν.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή επί εβδομάδες!

Όταν εγκατασταθηκαν 1000 πρόσφυγες σε καμπ έξω από την πόλη οι δράσεις συνεχίστηκαν εκεί με αμείωτο ρυθμό.

Σήμερα εθελοντές στηρίζουν με προσφορά ρούχων φιλοξενούμενους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία εντός του νομού.

Και η Συλλογική Κουζίνα συνεχίζει..

Προσφέρει 300 γεύματα κάθε δεύτερη Κυριακή σε άστεγους Έλληνες και πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

Στα Γιαννιτσά την προσφυγούπολη, στα Γιαννιτσά που θρήνησε εκτελεσμένους από τους Ναζί υπάρχει και ρέει δυνατά ένα υπόγειο ρεύμα αντίστασης κατά του φόβου και του μίσους. Μην καταδικάζετε λοιπόν μια ολόκληρη πόλη λόγω της δημοσιότητας που επιλεκτικά δίνουν τα κανάλια στους εθνικιστές - ρατσιστές.

Πιάστε μια κατσαρόλα και συναγωνιστείτε τις Γιαννιτσώτισες ενάντια σε κάθε τι σκοτεινό!!!»

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.