search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:55
MENU CLOSE

Πλαστική σακούλα: Tι λέει ο γιος του ανθρώπου που την έφτιαξε για «να σώσει τον πλανήτη» (Video)

09.11.2019 13:56
Πλαστική σακούλα: Tι λέει ο γιος του ανθρώπου που την έφτιαξε για «να σώσει τον πλανήτη» (Video) - Media

 

Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί πλήρως η χρήση της και σε άλλες χρεώνεται για να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές από το να την επιλέγουν. Ωστόσο ο άνθρωπος που εφηύρε την πλαστική σακούλα είχε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό του. Ήθελε να… σώσει τον πλανήτη. 

Εφευρέτης των πλαστικών σακούλων είναι ο Σουηδός μηχανικός Στεν Γκούσταφ Τούλιν. Τις έφτιαξε το 1959 έχοντας κατά νου κάτι ανθεκτικό που θα μπορούν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν συνεχώς χαρτοσακούλες για τη δημιουργία των οποίων χάνονται πολλά δένδρα. «Δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι οι άνθρωποι θα τις παίρνουν και θα τις πετάνε ύστερα από μία χρήση» δήλωσε σε ρεπορτάζ του BBC ο γιος του. 

Ούτε φυσικά ότι θα τις ξεφορτωνόμασταν στο βυθό και τις ακτές. 

«Περισσότερο νερό και ενέργεια για τη χάρτινη»

Ειδικοί εξηγούν στο ίδιο ρεπορτάζ πως η κατασκευή της χάρτινης σακούλας απαιτεί περισσότερη ενέργεια και νερό, ενώ οι συγκεκριμένες σακούλες τείνουν να είναι βαρύτερες, γεγονός που καθιστά πιο ακριβή και την μεταφορά τους. Όσο για τις σακούλες από βαμβάκι (μία καλλιέργεια που επίσης απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού) χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 131 φορές ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι ισοδύναμο εκείνου μίας πλαστικής σακούλας, που ανακυκλώνεται. 

Πηγή: BBC

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:54