search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης με σχετικά αυξημένο τζίρο

12.11.2019 12:24
Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης με σχετικά αυξημένο τζίρο - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου με ΗΠΑ – Κίνα και Ευρώπη, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, “να αναβάλει για ακόμη έξι μήνες την απόφασή του, ως προς την επιβολή δασμών μέχρι και 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, αναμένεται ο Ντόναλντ Τραμπ”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η διορία για την απόφαση λήγει την Τετάρτη, ενώ έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, τον περασμένο Μάιο.

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ ανέθεσε στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να διαπραγματευτεί συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, με στόχο να διαχειριστεί την απειλή εθνικής ασφαλείας που προκαλεί ζημιά στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ΗΠΑ υπέγραψαν μία περιορισμένου εύρους εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τον κίνδυνο να επιβληθούν δασμοί σε ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι στιγμής.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτιζερ, για κλείσιμο περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με επιστολή από την Ευρωπαία επίτροπο εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, που δημοσιεύει το Politico.

Περικοπές στις θέσεις εργασίας έκαναν οι εργοδότες στη Βρετανία, στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται υποχώρησε κατά 58.000, στα 32,753 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθεί κατά 94.000, ήταν ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2015.

Βελτιώθηκε η διάθεση των Γερμανών επενδυτών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Το επενδυτικό κλίμα έκανε άλμα στις -2,1 μονάδες, από -22,8 τον Οκτώβριο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο, στις -13.

Ξεχωριστή μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση της οικονομίας, ενισχύθηκε στις -24,7 μονάδες, από -25,3 τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη βελτίωση στις -22.

“Ένα 2020 με πιθανές αναταραχές, αναμένουν οι κροίσοι σε ολόκληρο τον κόσμο”, σύμφωνα με τη UBS Global Wealth Management.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “η πλειοψηφία των πλούσιων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, την ώρα που το 25% του μέσου ενεργητικού τους είναι σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 3.400 ερωτηθέντες παγκοσμίως”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες προσπαθούν να αντιδράσουν στην πίεση που προηγήθηκε στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, παρά το ήπια επιφυλακτικό ξεκίνημα, ενώ ο τζίρος δείχνει διαθέσεις σχετικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 860 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 854,45 (-0,17%) και 866,05 μονάδων (+1,18%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 24 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Το +3,06% του τραπεζικού δείκτη, δείχνει τον κλάδο που ηγείται της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, ενώ απόλυτα επιφυλακτική είναι η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου ξεχωρίζουν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+2,40%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,06%), ΔΕΗ (+1,11%) και Ελλάκτωρ (+2,41%).

Από τους τίτλους που πιέζονται, οι μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες για ΟΛΠ (-1,51%) και Fourli (-1,48%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 858 μονάδων, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01