08/07/2020 13:09:46

Πορτογαλία: Έχουν το χαμηλότερο μισθό της δυτικής Ευρώπης παρά την αύξηση στα 635 ευρώ

Κορωνοϊός: Για καραντίνα τριών μηνών προειδοποιεί η Πορτογαλία καθώς οι νεκροί ανέρχονται σε 187 - Media

 

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 25% στα 750 ευρώ τον μήνα, σταδιακά έως το 2023.

Μία πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδόν 6% στην Πορτογαλία, παρουσίασε σήμερα η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας, όμως ακόμα και με την φιλόδοξη αύξηση ο πορτογαλικός μισθός θα παραμείνει ο κατώτατος της δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα παρουσίασε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού κατά σχεδόν 6% στα 635 ευρώ, εντός του 2020.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δεσμεύθηκε, όταν ξεκίνησε τη δεύτερή του θητεία τον περασμένο μήνα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 25% στα 750 ευρώ τον μήνα, σταδιακά έως το 2023.

«Η τροχιά αυτή συμβάλλει στην ανάκαμψη του εισοδήματος και τη βελτίωση των επιπέδων κοινωνικής συνοχής», ανέφερε η κυβέρνηση στο σχέδιό της, το οποίο είδε το Reuters, ενώ αναφερόταν πως «η αύξηση συμπίπτει με σημαντική δυναμική στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

Ένας στους πέντε εργαζομένους στην Πορτογαλία αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και το εργασιακό καθεστώς 890.000 ανθρώπων χαρακτηρίστηκε πέρυσι επισήμως επισφαλές, ένας όρος που χρησιμοποιείται ως αναφορά σε μη συμβατικές μορφές απασχόλησης, όπως η προσωρινή εργασία και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το Insider που υποβλήθηκε στα συνδικάτα των εργαζομένων και άλλους φορείς σε σημερινή συνάντηση, προβλέπει ότι ο νέος κατώτατος μισθός των 635 ευρώ θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυξήσεις και το ποσό θα αναθεωρείται κάθε χρόνο, έως ότου φθάσει τον στόχο των 750 ευρώ το 2023.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας CTGP χαρακτήρισε την αύξηση στα 635 ευρώ «ανεπαρκή», υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι πλέον «σε θέση να πάει πολύ παραπέρα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.