search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:32
MENU CLOSE

Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την μείωση της πίεσης στα ελληνικά νησιά

14.11.2019 18:18
Δ. Αβραμόπουλος: Η καταστροφή της Μόριας έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της μετανάστευσης - Media

 

Στην κατάσταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και ειδικότερα στη Μόρια αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και σημειώνοντας πως η στήριξη της Ελλάδας στη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων «υπήρξε και παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή» τόνισε ότι «απαιτούνται επειγόντως μέτρα για την μείωση της πίεσης στα νησιά και τη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις -«αν και η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτήν πριν από 5 χρόνια»-, λέγοντας πως στις αρχές του Νοεμβρίου 2019, υπήρχαν περισσότεροι από 35.000 μετανάστες στα νησιά ενώ 17.000 ήταν παρόντες μόνο στη Λέσβο και τόνισε:

«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η αύξηση της ικανότητας υποδοχής στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της επεξεργασίας των αιτήσεων κι αυτό θα βοηθήσει επίσης στην επιτάχυνση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Επιπλέον, η διασφάλιση της παροχής επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, και ιδίως η εντατικοποίηση των προετοιμασιών για τον χειμώνα, παραμένουν πρωταρχικής σημασίας. Οι εικόνες που είδαμε στο παρελθόν, αποτέλεσαν μία συλλογική ντροπή για την Ευρώπη. Δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί. Έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα φροντίσει γι αυτό».

Αναφερόμενος στη κοινοτική στήριξη στην Ελλάδα για το θέμα, σημείωσε ότι η Επιτροπή διέθεσε στην Ελλάδα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015, παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη, ενώ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίζουμε την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι οποία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα», είπε και επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο ρόλος των εθνικών αρχών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας» αναφέρθηκε στο νέο νόμο για το άσυλο και την υποδοχή, που ψήφισε η Βουλή «με στόχο να καταστούν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες χωρίς να διακυβεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε ορισμένα παραδείγματα υποστήριξης της ΕΕ στα ελληνικά νησιά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ζήτησε «την εξεύρεση νέων θέσεων σε κατάλληλες δομές και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων καθώς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξής τους» και στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή στήριξε ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών, για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω.

Σημειώνοντας δε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτρέπει τους υπουργούς Εσωτερικών των άλλων κρατών μελών να προβούν στη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, επανέλαβε ότι «όλοι πρέπει να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας», «δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, ούτε ένα πρόβλημα της ευρύτερης γειτονιάς μας, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» και «η συνδρομή των κρατών μελών με βάση την αλληλεγγύη και την ευθύνη είναι υψίστης σημασίας».

Τόνισε ακόμη ότι οι επιστροφές πρέπει να επιταχυνθούν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας ότι ο ρυθμός των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία παραμένει εξαιρετικά αργός με περίπου 1.900 επιστροφές από τον Μάρτιο του 2016, εκ των οποίων περίπου 130 μέσα στο 2019. Και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι έτοιμη να παράσχει επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα για τις επιστροφές όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στη χώρα καταγωγής τους με πλήρη σεβασμό στην αρχή της μη-επαναπροώθησης (non-refoulement) και στο κεκτημένο της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους τομείς. Έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά πολλά υπολείπονται ακόμη να γίνουν. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές και μαζί με τους Οργανισμούς της, να κινητοποιήσει όλη τη δυνατή υποστήριξη» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως «περισσότερα από 400 εκατομμύρια άνθρωποι επιδιώκουν ένα ασφαλές καταφύγιο, μετανάστες ή πρόσφυγες», καθώς «οι βαθύτερες αιτίες είναι ακόμα εκεί και δυστυχώς θα είναι εκεί για πολλά ακόμη χρόνια» τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να παράσχουμε υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους. Και κατέληξε:

«Μόνο μαζί, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και ενότητας, μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις για το μεγάλο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Χαιρετίζω τη δήλωση της κ. Φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι ένα νέο σχέδιο για τη μετανάστευση θα υποβληθεί από τη νέα Επιτροπή κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στόχος μας πρέπει να είναι να καταστεί αυτό ως ένα μοντέλο για το πώς η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί με βιώσιμο τρόπο, ανθρώπινη προσέγγιση, αλλά και αποτελεσματικά. Και πιστέψτε με, αυτή Επιτροπή, δημιούργησε ισχυρές βάσεις γι αυτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:31