search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η διεύρυνση και οι εσωκομματικές διεργασίες με το βλέμμα στο συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2099
14-11-2019
15.11.2019 04:00
untitled_2.png

 

Προτροπή από «53» για επιστροφή στον «κινηματικό» ΣΥΡΙΖΑ

Με περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων στελεχών συνεχίζεται η διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ορίζοντα το επικείμενο συνέδριο, πιθανότατα στις αρχές της άνοιξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από χθες πραγματοποιεί περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα). Σήμερα, θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως θα επισκεφτεί τον Δήμο Σερβίων. Το μεσημέρι θα περιοδεύσει στον Νομό Φλώρινας, όπου θα επισκεφτεί τη δημοτική επιχείρηση «Ξινό Νερό» και το απόγευμα (18.00) θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο).

Οι εξορμήσεις αποτελούν μέρος της καμπάνιας για τη διεύρυνση και στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια εγγραφής νέων μελών, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza.gr.

Πάντως, αν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις της επικαιρότητας έχουν φέρει σε δεύτερο πλάνο το ενδιαφέρον για τη διεύρυνση και τις εσωκομματικές διεργασίες, αυτές φαίνεται ότι καλά κρατούν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η εσωκομματική «αντιπολίτευση» των «53» επισφράγισε τις θέσεις με τις οποίες πορεύεται προς το συνέδριο και στο πλαίσιο πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και το κείμενο – πλατφόρμα που αποτυπώνει τις θέσεις των «53» εν όψει του συνεδρίου.

Ενδεικτικά, οι θέσεις αυτές κωδικοποιούνται ως εξής:

Όχι στο κόμμα – σούπερ μάρκετ με θολή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς.

Όχι στην αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι στην εκλογή προέδρου από τη βάση.

Όχι στο αρχηγοκεντρικό μοντέλο, αντιθέτως ενίσχυση της δημοκρατικής – συλλογικής λειτουργίας του κόμματος και ενίσχυση του ρόλου του μέλους, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του κόμματος και τη λήψη αποφάσεων.

Αναφορικά με τα σενάρια αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, προοπτική με την οποία διαφωνούν οι «53», στέλεχος της τάσης παραπέμπει στη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό brand name και πως «όνομα αλλάζουν αυτοί οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με το όνομα και την ιστορία του».

Απέναντι στο «ώριμο φρούτο»

Επιτακτικό παραμένει για την τάση των «53» το ζήτημα της αποτίμησης της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της μετεκλογικής ήττας, ώστε να απορριφθούν και να μην επαναληφθούν αντιλήψεις και συμπεριφορές που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το ζήτημα της αυτοκριτικής και της αποτίμησης φαίνεται να στοχεύει και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που αποτέλεσαν το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της χάραξης και της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την άλλη, η πλευρά Τσίπρα φαίνεται να θεωρεί πως μια τέτοια διαδικασία θα φέρει εντάσεις και εσωστρέφεια, κλίμα που δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει εν όψει του συνεδρίου η ηγεσία. Κάτι τέτοιο εκτιμάται αφενός θα συνέφερε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο ξεδιπλώνει τη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική της, ενώ θα εξέπεμπε αρνητικό κλίμα ή αλλιώς κλίμα «καβγάδων» που θα απέτρεπε τον κόσμο που θα ήθελε να πλησιάσει και να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τη μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53» ασκούν κριτική για υποτονική αντιπολίτευση, ενώ διατυπώνεται και μια προτροπή για τόνωση του αγωνιστικού προφίλ του κόμματος και συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα, όπως απαιτεί η συγκυρία. Η λογική πίσω από αυτή την προτροπή, την οποία αναδεικνύουν κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης είναι ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της Δεξιάς θα έρθει από τους κοινωνικούς αγώνες και πως «δεν υπάρχει έδαφος για τη στρατηγική του ‘‘ώριμου φρούτου’’, δηλαδή την αναμονή για μια περίπου νομοτελειακή ενδοσυστημική εναλλαγή στη διακυβέρνηση» (Βούτσης, στην εκδήλωση του Πράττω την περασμένη Δευτέρα).

«Δεν αρκεί η τακτική του ‘‘ώριμου φρούτου’’ για να πέσει η Ν.Δ.» σημειώνει και ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Χρειάζεται να αναδειχθούμε ως μια εναλλακτική, ριζοσπαστική – αριστερή δύναμη, σε ρήξη με μνημονιακές πολιτικές που αναγκαστήκαμε να υλοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα προγραμματικό restart. Μια φυσιογνωμία έξω από τον οικονομισμό στον οποίο πολλές φορές γλιστρήσαμε, σπρωγμένοι από την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της. Χωρίς αμφισημίες, όπως π.χ. κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Χωρίς ατυχείς συμβιβασμούς, όπως αυτοί στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Χωρίς τη φαντασίωση ενός ‘‘νέου ΠΑΣΟΚ’’»
 

Νέα ομάδα;

Στον αντίποδα των «53» πάντως φαίνεται να κινούνται εκείνοι που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς να φοβάται τις «επιμολύνσεις», δηλαδή τις μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή την Κεντροδεξιά και την προσέλκυση του αντίστοιχου κοινωνικού ακροατηρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για μια ομάδα βουλευτών και στελεχών που διευρύνεται και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι πανελλαδική συνάντηση που θα συνοδεύεται από κάποιο κείμενο – πλατφόρμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49