09/04/2020 18:16:53

Ιράν: Αποκαθίσταται η σύνδεση με το internet σε όλη τη χώρα

Ιράν: Αποκαθίσταται η σύνδεση με το internet σε όλη τη χώρα - Media

 

Άρχισε την Πέμπτη να αποκαθίσταται η σύνδεση στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, καθώς και σε μια σειρά επαρχιών, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων και κατοίκους, η οποία είχε μπλοκαριστεί για μέρες με στόχο να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις για την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν ότι επανήλθε η ηρεμία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ύστερα από τις διαδηλώσεις, στις οποίες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία σκοτώθηκαν πάνω από 100 διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τον αριθμό αυτό ως «εικασίες».

«Η σύνδεση στο διαδίκτυο αποκαθίσταται σταδιακά στη χώρα», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Το Fars, επικαλούμενο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που είχε δώσει εντολή για τη διακοπή της πρόσβασης στο Ίντερνετ, μετέδωσε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο εγκρίθηκε «για κάποιες περιοχές» και ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, έχει αποκατασταθεί σε διάφορες επαρχίες καθώς και σε τμήματα της Τεχεράνης. «Έχουμε και πάλι Ίντερνετ, εδώ και μια ώρα περίπου», δήλωσε μέσω τηλεφώνου από την Τεχεράνη συνταξιούχος μηχανικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο διαδίκτυο δυσκόλεψε τους διαδηλωτές να αναρτούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη στήριξη αλλά και να συγκεντρώνουν αξιόπιστες αναφορές για την έκταση των κινητοποιήσεων. Το παρατηρητήριο αποκλεισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο NetBlocks ανέφερε ότι έως τώρα η αποκατάσταση της σύνδεσης στο Ιράν είναι μόνο μερική, καλύπτοντας περίπου το 10% της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης τουλάχιστον κατά 50%. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε σχεδόν 100 μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ γρήγορα απέκτησαν πολιτικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.