search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:00
MENU CLOSE

Φάμελλος: Η µεσαία τάξη θύµα εξαπάτησης από τη ΝΔ

01.12.2019 15:05
Φάμελλος: Απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης όσοι «πρόλαβαν» να απολύσουν εργαζόμενους  - Media

 

Κερδισµένοι από τα έργα της κυβέρνησης είναι µόνο οι µεγάλες επιχειρήσεις και τα εισοδήµατα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, τονίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Oι ελπίδες της µεσαίας τάξης διαψεύδονται οικτρά, λέει ο Σωκράτης Φάµελλος σχολιάζοντας το φορολογικό, την ώρα που καταγγέλλει την κυβέρνηση για παραχώρηση του δικτύου φυσικού αερίου στο ιδιωτικό µονοπώλιο.

Κύριε Φάµελλε, γιατί τόση φασαρία για την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΠΑ;

H κυβέρνηση της Ν∆ παραχωρεί σε ένα ιδιωτικό µονοπώλιο το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου, παρότι εµείς, σε συµφωνία µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς, κρατήσαµε την πλειοψηφία των µετοχών στο ∆ηµόσιο. Η επιλογή της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια εφοδιασµού της Ελλάδας και το πλάνο επέκτασης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. ∆εν υπάρχει καµία εγγύηση για την επέκταση του δικτύου, παρά µόνο το κέρδος ενός ιδιώτη, που θα λειτουργεί χωρίς ανταγωνισµό! Η ιδεοληψία της Ν∆ στον κρατικοδίαιτο καπιταλισµό, µε συµφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, θα έχει τραγικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονοµία. Οδηγεί σε αύξηση του κόστους φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η επέκταση του φυσικού αερίου προς τις δυτικές συνοικίες της Αττικής ή την περιφέρεια της χώρας τίθεται σε αµφισβήτηση. Εξασφαλισµένες επενδύσεις στο δίκτυο, χρηµατοδότηση πάνω από 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ και από το ΕΣΠΑ χάνονται ή δίνονται προίκα σε έναν ιδιώτη! Αυτό συµβαίνει ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται µια αντίστροφη τάση επαναδηµοτικοποίησης των δικτύων ενέργειας, καθώς η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε πολύ υψηλές χρεώσεις, σε αύξηση του κόστους ενέργειας και στην υποβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση υιοθετεί αναχρονιστικές και αποτυχηµένες συνταγές και µας πάει ολοταχώς προς τα πίσω.

Τι γίνεται µε τα εργασιακά στη ∆ΕΗ; Γιατί έχουµε µπερδευτεί… Από τη µια προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ και από την άλλη κατάργηση συλλογικών συµβάσεων;

Η απαξίωση της ∆ΕΗ από τον κ. Χατζηδάκη συνεχίζεται. Μετά τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιµής, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισµό µε τουλάχιστον 100 ευρώ τον χρόνο, υποβαθµίζει τα δικαιώµατα των εργαζοµένων στη ∆ΕΗ για να την κάνει πιο ελκυστική στους ιδιώτες. Επικαλείται τον «ζουρλοµανδύα» του ∆ηµοσίου για να καταργήσει τη διαφάνεια στις προσλήψεις, το ΑΣΕΠ και τις συλλογικές συµβάσεις για τους νέους εργαζόµενους.

Αποτέλεσµα: νέοι εργαζόµενοι, νέοι επιστήµονες, χωρίς δικαιώµατα, συνταγές Βρούτση, µε αµοιβές των 650 ευρώ, µε κριτήριο πρόσληψης την επίσκεψη σε πολιτικό γραφείο της Ν∆. Και στον αντίποδα, µεσαία και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της αρεσκείας του πολιτικά διορισµένου διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΗ, µε αµοιβές χωρίς πλαφόν, «γαλάζια» golden boys µε λιµουζίνες. Εκσυγχρονισµός αλά Ν∆! Πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Τι σας ενοχλεί (στον ΣΥΡΙΖΑ) στο φορολογικό, αφού εµπεριέχει ελαφρύνσεις;

Μετά τη µείωση του ΕΝΦΙΑ για τις µεγάλες ιδιοκτησίες, και στο φορολογικό η κυβέρνηση επιµένει να ελαφραίνει τα υψηλά εισοδήµατα. Ο προϋπολογισµός που κατατέθηκε στην ΕΕ αποδεικνύει ότι οι πλούσιοι κερδίζουν τα περισσότερα. ∆εν είναι µόνο το ότι τρώνε από τα έτοιµα. Απεµπόλησαν τη δυνατότητα µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων, µε αποτέλεσµα την ακύρωση όλων των µέτρων που είχαν δροµολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: Μείωση προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ, µείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%, µείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%, όλα δηλαδή τα αναγκαία µέτρα για την πραγµατική ελάφρυνση των εργαζοµένων και των µικροµεσαίων. Αντιθέτως, η υιοθέτηση του µέτρου αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών τελικά θα πλήξει τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα.

Η µεσαία τάξη αναµένει πάντως ότι θα ανακουφιστεί φορολογικά…

Είναι γεγονός ότι η πολιτική εξαπάτηση αποδεικνύεται ένα επιτυχηµένο όπλο για τη Νέα ∆ηµοκρατία. ∆εν είναι µόνο η µεσαία τάξη θύµα της εξαπάτησης, είναι η αντιµετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η στάση στη Συµφωνία των Πρεσπών, η αµνησία για την πιστοληπτική γραµµή «Στουρνάρα» και τον δηµοσιονοµικό κίνδυνο και άλλα πολλά. Σε λίγους µόλις µήνες διακυβέρνησης έχει καταρρεύσει σχεδόν ολόκληρο το προεκλογικό αφήγηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας. Οι ελπίδες της µεσαίας τάξης δυστυχώς διαψεύδονται οικτρά. Κερδισµένοι είναι µόνο οι µεγάλες επιχειρήσεις και τα εισοδήµατα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 1% των φορολογουµένων. Οι πιθανές µειώσεις φόρου για τους ελεύθερους επαγγελµατίες έχουν ήδη εξανεµιστεί από τις αυξήσεις στη ∆ΕΗ, τον τριπλασιασµό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και από την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Από την προανακριτική επιτροπή φαίνεται µέχρι στιγµής ότι δεν βγαίνει κάτι συγκλονιστικό. Αυτό είναι υπέρ της Ν∆ και του ΚΙΝΑΛ ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Κεντρική επιδίωξη της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν και είναι να αποκρύψει το πραγµατικό σκάνδαλο στον τοµέα του φαρµάκου. Η προανακριτική επιτροπή ξεκίνησε µε τις προσπάθειες της Ν∆ να περιορίσει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, να φιµώσει την επιτροπή και συνεπώς να µην επιτρέψει την ανάδειξη του σκανδάλου Novartis. Οµως από τις µέχρι σήµερα συνεδριάσεις επιβεβαιώνεται ότι πράγµατι υπήρξε σκάνδαλο που κόστισε δισεκατοµµύρια στη δηµόσια υγεία της χώρας µας. Η υπόθεση Novartis έχει γυρίσει µπούµερανγκ στη Ν∆, καθότι δεν προκύπτει παραµικρή περίπτωση σκευωρίας.

Η κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία συνεδριάζει πανηγυρικά. Είναι ακόµη ένα βήµα στον δρόµο του µετασχηµατισµού του κόµµατος;

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης είναι το πολιτικό και οργανωτικό εργαλείο που θα δηµιουργήσει ένα ισχυρό µέτωπο, ώστε να µην επιτρέψουµε στην κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας να γυρίσει τη χώρα µας πίσω. Η πολυσυλλεκτική του σύνθεση, µε την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τα συνδικάτα, το φεµινιστικό και οικολογικό κίνηµα, αποτυπώνει το εύρος της διεύρυνσης. Σχεδιάζουµε µια νέα κοινωνική συµφωνία που αφορά µια µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα οδηγήσει τη χώρα µας σε προοδευτική διακυβέρνηση.

Να διατηρηθεί το όνοµα ΣΥΡΙΖΑ σκέτο ή να υπάρξει και κάποια προσθήκη στον τίτλο του κόµµατος ώστε να σηµατοδοτηθεί η διεύρυνση;

Τώρα, αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική διεύρυνσή µας στην κοινωνία. Οφείλουµε να γίνουµε πιο δυνατοί και πιο δηµιουργικοί, ώστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί και να εκφράζει µια νέα, πλειοψηφική, Προοδευτική Συµµαχία. Μια συµµαχία που θα επιλέξει και θα διαµορφώσει η κοινωνία, οι νέοι και οι νέες, µε προτεραιότητα το συµφέρον της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας µας.

Τελικά θα έχουµε πρόωρες εκλογές; Πώς σχολιάζετε τα εκλογικά σενάρια;

Οποιος έχει σκοπό να κυβερνήσει προς όφελος της πατρίδας του, έχει ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη και κυβερνητικό πρόγραµµα, δεν προωθεί σενάρια εκλογών. Εποµένως, κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει ώστε να ακούµε για σενάρια εκλογών από τα πιο επίσηµα χείλη. Κατανοώ επίσης ότι θέλουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο πολιτικής συναλλαγής του κ. Μητσοτάκη που αποκαλύφθηκε µε τους διορισµούς των διοικητών στα νοσοκοµεία. Η προπαγάνδα όµως πολύ συχνά εκδικείται, όπως και η κοινωνία και η κάλπη εκδικούνται όποιον παίζει µε τους θεσµούς και δεν σέβεται τη δηµοκρατία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01