search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας στη Βρετανία

01.12.2019 20:06
Νέα επικοινωνία Τζόνσον - φον Ντερ Λάιεν για το Brexit εντός των επόμενων 48 ωρών - Media

 

Σοκ προκάλεσε στη Βρετανία η τρομοκρατική επίθεση την Παρασκευή στην Γέφυρα του Λονδίνου. Τα κόμματα έχουν αναστείλει την προεκλογική τους εκστρατεία ενώ το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών είναι στο κόκκινο.

Πέντε λεπτά κράτησε η επίθεση του τρομοκράτη και η εξουδετέρωση του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πέντε λεπτά τρόμου στη διάρκεια των οποίων δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης ήταν μέχρι το 2018 κρατούμενος στις φυλακές για συμμετοχή σε δίκτυο ισλαμιστών το οποίο προετοίμαζε βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το δίκτυο εξαρθρώθηκε το 2012 και τα μέλη του, μεταξύ αυτών και ο δράστης της επίθεσης της Παρασκευής, καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές. Ο 28χρονοςΟυσμάν Καν είχε αποφυλακισθεί υπό όρους το 2018 και φορούσε βραχιόλι εντοπισμού.

Τα  γιλέκα των  τρομοκρατών

Η επίθεση ξεκίνησε σε παραδοσιακό κτίριο της London Bridge, στο οποίο λάμβανε χώρα συνέδριο για την κοινωνική προσαρμογή των φυλακισμένων και συνεχίστηκε στο δρόμο. Σε βίντεο που ελήφθη από επιβάτη λεωφορείου, φαίνονται άτομα που ακινητοποιούν έναν μαυροφόρο καθώς και πολίτη με κοστούμι να  τρέχει κρατώντας το μεγάλο μαχαίρι της επίθεσης.

Ο δράστης φορούσε το ειδικό γιλέκο των τρομοκρατών και στις τσέπες είχε τοποθετήσει ψεύτικες βόμβες. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας διευκρίνισε πως και οι  δύο τρομοκράτες της επίθεσης στο ίδιο σημείο τον Ιούνιο του 2017, φορούσαν παρόμοια γιλέκα. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια ασφαλιστική δικλείδα γι αυτούς ώστε να σκοτωθούν επί τόπου από τη αστυνομία παρά να συλληφθούν, να περάσουν από δίκη και να φυλακιστούν.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε την ομάδα κρίσεων Κόμπρα, οι αποφάσεις της οποίας μένει να ανακοινωθούν. Σε δήλωση του δικαίωσε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στους τρομοκράτες που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος. Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια σε πολίτες και αστυνομικός που εξουδετέρωσαν μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Με απόφαση όλων των κομμάτων αναστέλλεται για 24 ώρες η προεκλογική εκστρατεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:47