search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Λέσβος-Χίος: Σε… αντιπυρική ζώνη πυκνού δάσους και σε κρανίου τόπο τα δύο κέντρα «εξορίας» για πρόσφυγες (Photos/Videos)

02.12.2019 06:55
Λέσβος-Χίος: Σε... αντιπυρική ζώνη πυκνού δάσους και σε κρανίου τόπο τα δύο κέντρα «εξορίας» για πρόσφυγες (Photos/Videos) - Media

 

Εδώ και καιρό, έχουν φουντώσει οι “διαπραγματεύσεις” της κυβέρνσησης με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αιγαίου, όσον αφορά τις περιοχές οι οποίες θα επιλεγούν προκειμένου να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων. 

Σύμφωνα με τα σενάρια που έρχονται στο προσκήνιο, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, οι υποψήφιες περιοχές θεωρούνται άκρως αφιλόξενες για αξιοπρεπή στέγαση ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους έρχονται από περιοχές που μαστίζονται από πείνα, φτώχεια και πολέμους. Πιο πολύ τα σχέδια της κυβέρνησης παραπέμπουν σε σύγχρονους τόπους… εξορίας παρά “φιλοξενίας” προσφύγων. 

Λέσβος: Στο…. Διαβολόρεμα

Δεν ξέρουμε αν είναι απλή σύμπτωση, αλλά το όνομα της επιλεγείσας περιοχής στη Λέσβο προκαλεί… ανατριχίλα. Συγκεκριμένα, η επιλεγείσα θέση ονομάζεται «Διαβολόρεμα», και βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη. Εκεί θα κατασκευασθεί η νέα κλειστή δομή για μετανάστες δυναμικότητας έως 7.000 φιλοξενουμένων που θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το alithia.gr, πρόκειται για μια θέση, περίπου δυόμιση χιλιόμετρα από το δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής, μέσα στο πυκνό δάσος της κεντρικής Λέσβου. Φτάνει κανείς εκεί χρησιμοποιώντας μετά τη διασταύρωση με το Καμένο Δάσος, το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ. 500 μέτρα μετά τη γέφυρα του ρέματος ο δρόμος ενώνεται με την πλάτους περί τα 60 με 100 μέτρα μεγάλη αντιπυρική ζώνη όπου και θα κατασκευασθεί η νέα δομή.


Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος συντονιστής για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Υφυπουργός εθνικής άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής σε συνάντηση του με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Μάλιστα αργά το μεσημέρι όλοι μαζί μετέβησαν στον τόπο όπου θα δημιουργηθεί η νέα δομή.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνάντησης, η κατασκευή της νέας δομής, που βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης πολύ κοντά στα όρια με το Δήμο δυτικής Λέσβου, ξεκινά την επόμενη κιόλας εβδομάδα με στόχο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα η δημιουργία της έχει ήδη ανατεθεί σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία των Αθηνών.

Η νέα εξέλιξη σημαίνει φυσικά ότι εγκαταλείπεται πλήρως το πολυσυζητημένο σενάριο της δημιουργίας νέας δομής στη θέση Πλάτη Μυστεγνών που τόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει.

Χίος: Στη μέση του… πουθενά

Σύμφωνα με το Politischios.gr οι νέες περιοχές αφορούν σε δημοτική έκταση στο 17ο Χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου- Βολισσού με εναλλακτική λύση τη δημιουργία δομής στο 15ο Χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού σε δημόσια έκταση.

Η περιοχή για διαβίωση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολα από αρκετούς γνώστες του νησιού καθώς η θερμοκρασία σε σχέση με την πόλη κυμαίνεται από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου ενώ και τα δύο σημεία είναι εκτεθειμένα στους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι πέρα από τα παραπάνω, τα δύο σημεία είναι κοντύτερα προς την δομή της «Κιβωτού», με ότι αυτό συνεπάγεται μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που διαβιβάστηκε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι η δημόσια έκταση στο 15ο Χιλιόμετρο απέχει 4,7 χιλιόμετρα από την είσοδο της Κιβωτού ενώ η δημοτικό έκταση στο 17ο χιλιόμετρο απέχει 7,2 χιλιόμετρα από αυτή ενώ θεωρείται η μέγιστη απόσταση από τον Βροντάδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:34