search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:16
MENU CLOSE

Γαλλία: Μαζικές οι κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

05.12.2019 20:00
Γαλλία: Μαζικές οι κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού - Media

 

Η Γαλλία έζησε σήμερα μια ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια από τις βασικές δεσμεύσεις της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της Γαλλίας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε, από την πλευρά του, 806.000 διαδηλωτές.

Σιδηροδρομικοί σταθμοί ερημωμένοι, κλειστά σχολεία, άδειες επιχειρήσεις: η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική σε όλους τους τομείς.

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στη Γαλλία, που παρέλυσε για σχεδόν έναν μήνα το 1995 κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το σχέδιο στοχεύει στην κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και στη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω μοριοδότησης.

Στο Παρίσι, με τις μνήμες νωπές από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 6.000 αστυνομικών.

Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου ξέσπασαν κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές.

Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά), ξέσπασαν επεισόδια στο τέλος της διαδήλωσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 5 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 3 αστυνομικοί.

Παρά τις ταραχές, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «απέτισε φόρο τιμής» στις συνδικαλιστικές ενώσεις, σημειώνοντας ότι σε «έναν πολύ μεγάλο αριθμό πόλεων», οι διαδηλώσεις «κύλησαν ομαλά καθώς είχαν οργανωθεί καλά».

Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η 5η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια «ημερομηνία σταθμό στην ιστορία των κοινωνικών κινητοποιήσεων στη χώρα», σημειώνοντας πως «το μπραντ ντε φερ» μόλις ξεκίνησε.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι, όπου 10 γραμμές του μετρό, εκ των συνολικά 14, δεν θα λειτουργήσουν αύριο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε την ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 70% των δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο. Προβλήματα αναμένονται στα δρομολόγια των τρένων Eurostar, Thalys.

Στις αερομεταφορές, η Air France ακύρωσε το 30% των πτήσεων εσωτερικού και σχεδόν το 10% των πτήσεων μέσων αποστάσεων για αύριο Παρασκευή, ενώ η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% το πρόγραμμα πτήσεών τους αύριο.

Επίσης, οι εταιρείες Transavia και Ryanair ανακοίνωσαν την ακύρωση πτήσεων για αύριο.

Στο κίνημα συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα, οι αστυνομικοί, οι οποίοι μπλόκαραν σήμερα αστυνομικά τμήματα.

Ο Πύργος του Άιφελ και πολλά μουσεία στο Παρίσι παρέμειναν κλειστά ή είχαν μειωμένο ωράριο λειτουργίας. Σχολεία δεν λειτούργησαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:14