search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:19
MENU CLOSE

Προσφορά-μαμούθ για τις μετοχές της Saudi Aramco

06.12.2019 14:55
Προσφορά-μαμούθ για τις μετοχές της Saudi Aramco - Media

 

Η αρχική δημόσια προσφορά του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως, αλλά θα είναι χαμηλότερη από την αποτίμηση των 2 τρισεκ. δολαρίων που επεδίωκε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Aramco τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια) ανά μετοχή, στο ανώτερο επίπεδο του ενδεικτικού εύρους, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η εταιρία, αντλώντας 25,6 δισεκ. δολάρια και ξεπερνώντας την εισαγωγή-ρεκόρ της Alibaba Group Holding το 2014 που ανήλθε στα 25 δισεκ. δολάρια.

Σε αυτό το επίπεδο, η Aramco αποτιμάται στο 1,7 τρισεκ. δολάρια, ξεπερνώντας με άνεση την Apple ως η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Η εισαγωγή της όμως στο χρηματιστήριο του Ριάντ, όπου οι μετοχές της αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση αργότερα αυτό τον μήνα, απέχει από το εντυπωσιακό ντεμπούτο που αρχικά οραματιζόταν ο πρίγκιπας διάδοχος.

Η Aramco δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο, αλλά σύμφωνα με πηγές αυτή προγραμματίζεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Η Σαουδική Αραβία βασίστηκε σε επενδυτές από την εγχώρια αλλά και τις περιφερειακές αγορές για να πουλήσει ποσοστό 1,5% ύστερα από το χλιαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ακόμα και με τη μειωμένη αποτίμηση του 1,7 τρισεκ. δολαρίων.

Οι προσφορές από θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ταμεία και επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, έφθασαν τα 106 δισεκ. δολάρια, ενώ από τους ιδιώτες επενδυτές τα 12,6 δισεκ. δολάρια.

Η αρχική δημόσια προσφορά αποτελεί το αποκορύφωμα πολυετών προσπαθειών να πωληθεί ποσοστό της πιο κερδοφόρας επιχείρησης στον κόσμο και να αντληθούν κεφάλαια που θα βοηθήσουν το βασίλειο να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του στρεφόμενο σε τομείς εκτός της ενέργειας και παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17