search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:56
MENU CLOSE

Αλλάζει τα πάντα για τα κινητά τηλέφωνα η άφιξη του 5G

07.12.2019 10:44
EETT: Πώς θα επιλέξετε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας - Media
 
Μπορεί το 5G το δίκτυο πέμπτης γενιάς για τα κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο να προκαλεί αντιδράσεις, να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ακόμα να μην έχει ακριβή ημερομηνία πλήρους ανάπτυξης, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η άφιξή του θα φέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι συσκευές που όλοι έχουμε πάνω μας, δηλαδή, τα κινητά τηλέφωνα.
 
Σήμερα, τα smartphones είναι πανίσχυροι κυριολεκτικά φορητοί υπολογιστές, με τεχνικά χαρακτηριστικά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και αυτά desktop υπολογιστών, ειδικά όσον αφορά στα τσιπάκια-επεξεργαστές και στις μνήμες. Ο λόγος; Τα κινητά μας πρέπει να είναι πολύ ισχυρά, ώστε να μπορούν να «τρέξουν» τις εφαρμογές που έχουμε αποθηκευμένες σε αυτά (παιχνίδια, social media, κλπ).
 
Ωστόσο, επειδή το 5G θα εγγυάται τεράστιες ταχύτητες μετάδοσης data, σε λίγα χρόνια τα κινητά τηλέφωνα δεν θα χρειάζονται τόσο αυξημένα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς αντί να τρέχουν τα ίδια τις εφαρμογές, θα τις «στριμάρουν» από το δίκτυο μέσω cloud, ενώ οι εφαρμογές αυτές καθαυτές θα λειτουργούν σε πανίσχυρους υπολογιστές εγκατεστημένους μακριά από τη συσκευή.
 
Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο πρόεδρος της Qualcomm, της εταιρείας που κατασκευάζει τα ολοκληρωμένα τσιπάκια για τα κινητά, και οι συνέπειες αυτής της αλλαγής θα είναι τεράστιες και για τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία πλέον θα χρειάζονται απλώς βασικούς επεξεργαστές, τα απαραιτητα 5G modems και… καλές οθόνες και μπαταρίες.
 
Αυτό σημαίνει, επιπροσθέτως, ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν συσκευές τόσο συχνά όσο το κάνουν σήμερα, αφού τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κινητών δεν θα χρειάζεται να αναβαθμίζονται κάθε τόσο, ώστε να προσαρμόζονται (και) στις ανάγκες των εφαρμογών οι οποίες πλέον θα βρίσκονται στο cloud.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01