search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:40
MENU CLOSE

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερες παθήσεις απ’ όσες φαντάζεστε

10.12.2019 12:19
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερες παθήσεις απ’ όσες φαντάζεστε - Media

 

Οι ηλικιωμένοι που εκτίθενται στα μικροσωματίδια PM 2.5 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης για μόλις μια ή δυο ημέρες είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν για μια ευρεία γκάμα συχνών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο The BMJ.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Yaguang Wei από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, μελέτησαν στοιχεία για 2.050 ασθενείς του προγράμματος υγείας Medicare, την περίοδο 2000-2012 εστιάζοντας σε 214 διαφορετικές προβλήματα υγείας σε σχέση πάντα με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ημέρα πριν και μετά από κάθε νοσηλεία.

Οπως αναφέρει  το site ygeiamou, η έκθεση στα μικροσωματίδια PM 2.5 (μείγμα στερεών σωματιδίων και σταγονιδίων μικρότερα από 2,5 μικρομέτρα σε διάμετρο, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σκόνη, βρωμιά, αιθάλη και καπνό) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη και θρόμβους στην μηριαία αρτηρία. Επίσης διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ μεσοπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένων νοσηλειών για παθήσεις που περιελάμβαναν από σήψη έως και νεφρική ανεπάρκεια.

«Ανακαλύψαμε διάφορες μέχρι πρότινος άγνωστες αλλά συχνές παθήσεις στους ηλικιωμένους, όπως διαταραχές ηλεκτρολυτών και υγρών, αναιμία, σηψαιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού και νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και όταν οι καθημερινές συγκεντρώσεις των PM 2.5 ήταν κάτω από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η πλέον τακτική και επιβλαβής επίπτωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν κάποια καρδιαγγειακή και αναπνευστική πάθηση, που συντελούσε σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμα και στον θάνατο.

Τα μικροσωματίδια όταν εισπνέονται φτάνουν εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και από κει μπορούν να περάσουν στη αιματική ροή και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας», σημειώνει ο Δρ. Wei.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε διάστημα 24 ωρών σε πάνω από 25 ug/m3 PM 2.5.

Αλλά και η έκθεση τελικά σε χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, όπως προκύπτει από την αμερικανική μελέτη, προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας: για κάθε 1 ug/m3 αύξηση των επιπέδων των μικροσωματιδίων καταγραφόταν ετήσια άνοδος 3.642 εισαγωγών στα νοσοκομεία, 20.098 επιπλέον ημέρες νοσηλείας και 69 εκατομμύρια δολάρια σε νοσοκομειακά και έξοδα φροντίδας μετά το εξιτήριο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30