28/11/2020 03:24:47

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι μόνο για τις τράπεζες, είναι για τον Έλληνα πολίτη

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι μόνο για τις τράπεζες, είναι για τον Έλληνα πολίτη - Media

 

«Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον «Ηρακλή»», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μηχανισμός ώστε το δημόσιο να γνωρίσει ποια είναι η πορεία των τιτλοποιήσεων.

«Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με τον «Ηρακλή» δίνεται η δυνατότητα για μια συστημική λύση. Όχι για μια λύση βήμα-βήμα. Αλλά μια συστημική λύση όπου, με βεβαιότητα, δίνεται η εγγύηση των 12 δισ., με σκοπό να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, σε ύψος, τουλάχιστον, 30 δισ. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να προσαρμόσει τα στοιχεία που θέλει, ανάλογα με την τιτλοποίηση και να μπει στο σχέδιο.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενοι στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, να προβούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μειώσεις που δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να πετύχουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, και ενώ δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος», είπε ο κ. Ζαββός.

«Η εγγύηση που δίνει το ελληνικό δημόσιο έχει σιγουριά. Εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης, δηλαδή, το ανώτερο τμήμα που έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα ξέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης και θα μπορεί να επενδύσει, με εμπιστοσύνη, στο ομόλογο του «Ηρακλή»», ανέφερε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση θα πρέπει να πουληθεί το 50+1, «γιατί τότε έχουμε μια απόδειξη, ειδικά για τη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ότι έχουμε μια λειτουργία της αγοράς. Δηλαδή, η αγορά τραβάει αυτή την τιτλοποίηση».

Ο υφυπουργός απάντησε και σε όσους δηλώνουν ότι την εγγύηση θα την πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. «Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής».

Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει διότι για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, όπως αυτό του «Ηρακλή», πρέπει να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές, «δηλαδή, χαμηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων, κάτι που έγινε κατορθωτό με την κυβερνητική αλλαγή, ώστε οι τράπεζες να πληρώσουν χαμηλές εισφορές για την εγγύηση και παράλληλα να γίνει η κατάλληλη διαπραγμάτευση ώστε να στεφθεί με επιτυχία».

Ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα

Ο σκοπός του «ΗΡΑΚΛΗ» είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στοχεύει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με τα οποία έχουν φορτωθεί οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια, αποτελούν τρομακτική βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

«Θα ήταν αδικία αν δεν βρισκόταν λύση, τη στιγμή που πρακτικά έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, ο φορολογούμενος έχει αναλάβει σχετικά χρέη και πρέπει να πάμε παρακάτω», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και εξήγησε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την εγγύηση ύψους 12 δισ., εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους. Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, δηλαδή, στην οικονομική τους θέση, με τις τεχνικές ρυθμίσεις μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ομαδοποιήσουν τα δάνεια τους, να τιτλοποιήσουν τα δάνεια αυτά, άρα να τα μετατρέψουν σε ένα προϊόν που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής, άρα να αρχίσει η διάδοση του κινδύνου και άρα να μην μένει ο κίνδυνος μόνο σε εμάς, και θα γίνει με τρία διαφορετικού τύπου ομόλογα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους πρώτους έξι μήνες θα «δούμε αποτέλεσμα». Είπε επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη φάση μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση για να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Επισήμανε ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ηλεκτρονικό μητρώο εγγυήσεων, κεντρικό μητρώο πιστώσεων και πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μικροχρηματοδοτήσεις που τις χρειάζεται η οικονομία «για να ξυπνήσει».

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν είναι μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που επισήμανε ότι καθώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, θα αυξηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών και αυτό θα είναι προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.