search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:59
MENU CLOSE

Βίντεο-ντοκουμέντο του Spiegel: Καταγράφει για πρώτη φορά παράνομες απελάσεις στον Έβρο

13.12.2019 08:19
Βίντεο-ντοκουμέντο του Spiegel: Καταγράφει για πρώτη φορά παράνομες απελάσεις στον Έβρο - Media

 

Οπτικοακουστικό υλικό από φερόμενη επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, από την ελληνική προς την τουρκική πλευρά των συνόρων, δημοσιεύει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό δημοσιοποιεί βίντεο που επεξεργάστηκε το ίδρυμα Forensic Architecture, γνωστό σε εμάς από την εμπλοκή του στην υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού και θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και της δολοφονίας Φύσσα, και στο οποίο καταγράφονται μασκοφορεμένοι άνδρες, ντυμένοι εν μέρει με ρούχα παραλλαγής, να επιστρέφουν μέσω του ποταμού Έβρου στην Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες με μία μικρή φουσκωτή βάρκα.

Το Spiegel σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στην περιοχή του Έβρου, παρά τις δεκάδες περί του αντιθέτου μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που έχουν έρθει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται μαρτυρίες έξι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών και στρατιωτικών που, υπό τον όρο της ανωνυμίας, παραδέχτηκαν στο SPIEGEL ότι στον Έβρο πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις σε συστηματική βάση.

Η στιγμή της ανάσυρσης του φουσκωτού από τα νερά του Έβρου

Το υλικό, σημειώνει το SPIEGEL, αποτελείται από έντεκα βίντεο. Εικόνες από κάμερα επιτήρησης που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά του Έβρου, καταγράφει μασκοφορεμένους άνδρες που φορούν μέρος από στολή παραλλαγής, χωρίς όμως εθνόσημο. Μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική στην τουρκική πλευρά. Ομάδα την ομάδα οι άνθρωποι αφήνονται, με μια μικρή φουσκωτή βάρκα, στα τουρκικά σύνορα. Ωστόσο από αυτό το υλικό δεν φαίνεται πώς οι μασκοφορεμένοι άνδρες διασχίζουν το ποτάμι. Οι άνθρωποι που μεταφέρονται μιλούν διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των Παστούν που ομιλούνται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. «Πρόκειται πιθανότατα για μετανάστες που διέσχισαν τον Έβρο αναζητώντας άσυλο στην Ευρώπη», σχολιάζει το Spiegel.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης σκηνές που ελήφθησαν από κάμερα κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από Τούρκο συνοριοφύλακα. Ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο φαίνεται να τρέχει προς την όχθη του Έβρου, ενώ φαίνονται άνθρωποι να έχουν μόλις φτάσει στο σημείο. Στην άλλη πλευρά του ποταμού φαίνονται μασκοφόροι να τραβούν ένα φουσκωτό έξω από το νερό. Από όσα λέει ο φερόμενος ως Τούρκος συνοριοφύλακας προκύπτει ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη Σερέμ, στην απέναντι πλευρά του Έβρου στο ύψος του Διδυμοτείχου.

Το Spiegel ξεκαθαρίζει ότι, παρά την επεξεργασία των 11 βίντεο από το Forensic Architecture, η αξιοπιστία του υλικού δεν μπορεί ποτέ να διασταυρωθεί πλήρως. Πάντως προκύπτει ότι ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου του 2019 μεταξύ 10:30 και 12:30 το πρωί (το έτος 2018 που φαίνεται στο βίντεο είναι, σύμφωνα με την επεξεργασία του Ιδρύματος, ανακριβής).

Ως προς τα στοιχεία που προσδιορίζουν ότι οι άνδρες που μεταφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ανήκουν ή λειτουργούν εν γνώσει των ελληνικών αρχών, το Spiegel και το Forensic Architecture αναφέρουν τα εξής:

  • Οδηγούν ένα λευκό Nissan Navara, μοντέλο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.
  • Η ελληνική πλευρά του Έβρου αποτελεί στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην οποία επιτρέπεται η είσοδος σε εξαιρετικά λίγους ανθρώπους. Θα ήταν δύσκολο ως εκ τούτου να πρόκειται για υλικό που γυρίστηκε επίτηδες για να ενοχοποιήσει την ελληνική πλευρά, καθώς θα ήταν αδύνατο μία επιχείρηση που διήρκησε για ώρες να λάβει χώρα σε μια επιτηρούμενη ζώνη, χωρίς να ενημερωθεί η ελληνική αστυνομία.
  • Το Spiegel επικαλείται επώνυμη μαρτυρία μέλους της ΜΚΟ Human Rights Watch. Πρόκειται για την Εύα Κοσέ (Eva Cossé) η οποία ανέφερε ότι, σε επίσκεψή της σε αστυνομικά τμήματα στον Έβρο τον Μάιο του 2018, είχε δει πολλά λευκά βανάκια χωρίς διακριτικά σταθμευμένα στο σημείο.
  • Ένας από τους μασκοφόρους φέρεται να μιλά Αγγλικά με ελληνική προφορά.

Το Spiegel επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας που δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Ανέφερε ότι η συνοριοφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και της τήρησης των διεθνών συμβάσεων. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ -σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό- αρνήθηκε να δει το οπτικοακουστικό υλικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:59