search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:36
MENU CLOSE

Γερμανοί οικονομολόγοι ανησυχούν για ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, μετά το Brexit

13.12.2019 19:24
Γερμανοί οικονομολόγοι ανησυχούν για ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, μετά το Brexit - Media

 

Παρά τη νίκη Τζόνσον γερμανοί οικονομολόγοι ανησυχούν για ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας εκφράζοντας ανησυχία για το πώς και πότε θα καθοριστούν οι μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομίχλη στο Λονδίνο διαλύεται σιγά-σιγά, διαμηνύουν εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, χαιρετίζοντας το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης. Παρά το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ωστόσο για ένα κλίμα παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας. 

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ θεωρεί ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα έρθει σύντομα. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία ελευθέρου εμπορίου εντός της μεταβατικής περιόδου που εκπνέει τέλη του 2020. Παραπέμπει μάλιστα σε έρευνα του ερευνητικού δικτύου EconPol Europe, σύμφωνα με την οποία το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το Brexit κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σχεδόν 20 δις ευρώ. Ο Κλέμενς Φουστ τονίζει μάλιστα ότι η Σκωτία θα δρομολογήσει, όπως όλα δείχνουν, ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέλιξη που θα εντείνει ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου IfW Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ εκτιμά ότι μια ακύρωση του Brexit δεν είναι πια εφικτή. Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα επιτευχθεί με την ΕΕ μια «μαλακή», «σκληρή» ή «έξυπνη» συμφωνία αποχώρησης, εκτιμά προσθέτοντας ότι η συμφωνία για το Brexit ρυθμίζει τα της αποχώρησης, όχι όμως και τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο γερμανός οικονομολόγος θυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας διήρκεσαν αρκετά χρόνια και παρ’ όλα αυτά η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί πλήρως σε ισχύ. Αναμένουμε επομένως νέες παρατάσεις και νέα αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, καταλήγει ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ.

Μείωση θέσεων εργασίας σχεδιάζουν γερμανικές εταιρίες στη Βρετανία

Το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζει να δρα αποτρεπτικά και σε ενδεχόμενες επενδύσεις βρετανικών επιχειρήσεων, πιστεύει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης IMK Ζεμπάστιαν Ντούλιεν. Το ίδιο ισχύει και για τις γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος: «Κατά συνέπεια το Brexit θα συνεχίσει να επιβαρύνει και τους επόμενους μήνες την οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γερμανία».

Σφυγμομέτρηση του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK δείχνει ότι μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό των θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί ότι οι γερμανικές εταιρίες διατηρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.500 υποκαταστήματα και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:36