search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:05
MENU CLOSE

Χ.Α.: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων

18.12.2019 12:06
Χ.Α.: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων - Media

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν την συμφωνία της ιταλικής Fiat με τη γαλλική Peugeot για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η Fiat Chrysler και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA, στην οποία ανήκει η Peugeot, ανακοίνωσαν ότι έκλεισε η δεσμευτική συμφωνία συγχώνευσης των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Το deal αξίας $50 δισ. θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “οι δύο εταιρείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το όνομα της νέας εταιρείας”.

Από την άλλη, κατά 0,7% υποχώρησαν, σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές παραγωγού στην γερμανική οικονομία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης που μετράει τις τιμές των εγχώριων παραγωγών παρέμεινε αμετάβλητος.

Το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo ανήλθε στις 96,3 μονάδες, από 95,1 τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα είναι το πιο υψηλό από τον Ιούνιο, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του Reuters που έκαναν λόγο για 95,5.

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση της Eurostat που είχε δημοσιευθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Σταθερός, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, παρέμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 1,5%, σε ετήσια βάση, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις για ετήσια άνοδο κατά 1,4%.

Κατά 1% υποχώρησε η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στην Ευρωπαϊκή ένωση των 28 κρατών-μελών, η πτώση ήταν 1,2%, επίσης σε μηνιαία βάση.

Η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% στην ευρωζώνη, αλλά αρνητικά κατά 0,2% στην ΕΕ, σε ετήσια βάση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, παρά το ήπια επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι βασικοί του δείκτες έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο και ο γενικός δείκτης δίνει την “δική του μάχη” με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 893,1 (-0,16%) και 901,64 μονάδων (+0,80%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 43 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+2,97%), 3E (+1,53%), Lamda Development (+1,48%), Ελ. Πετρέλαια (+1,20%), Ελλάκτωρ (+1,60%), ΟΤΕ (+2,41%) και Fourlis (+2,36%).

Υπενθυμίζεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Andromeda Seafood, η οποία προσφέρει €0,23 σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης, δηλαδή για τις υπόλοιπες 75.447.653 μετοχές, ή ποσοστό περίπου 25,66% που δεν κατέχει στον Νηρέα. Με δεδομένο ότι η Andromeda έχει συνάψει συμβάσεις με 7 μετόχους για την απόκτηση 36 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 12,27%, πρακτικά κατέχει το 86,6% του μετοχικού κεφαλαίου και απέχει ελάχιστα από το squeeze out.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Andromeda Seafood και για την Σελόντα. Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών, τις οποίες η Andromeda Seafood δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, ήτοι 50.037.656 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 20,38% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Νόμου, ο προτείνων προσφέρει €0,10 (το “προσφερόμενο αντάλλαγμα”) σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα εντός της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης (η “περίοδος αποδοχής”).

Από σήμερα, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της Σελόντα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει από +20%, σε +96,08%, μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν θα μεταβληθεί.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της Προντέα Α.Ε.Ε.Α.Π. είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,318 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην υπέρβαση, ή όχι των 900 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00