06/04/2020 18:48:43

LIVE: Στην τελική ευθεία ο προϋπολογισμός

Ασφαλιστικό: Άρχισε η συζήτηση με την κατάθεση της αναλογιστικής μελέτης - Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - Media

 

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επικράτηση του κόμματος στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019.

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων θετικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής. 

«Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάναμε», ανέφερε ο κ. Πέτσας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.

Όπως, εξάλλου, τόνισε, «ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ευημερία για όλους δεν έρχεται από μόνη της ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.

Αναφερόμενος στον μείζονα, τον πρωταρχικό στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, είπε ότι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης. «Με επενδύσεις λιγότερους φόρους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα από ουραγός στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω. Όλα τα συστατικά δε της οικονομικής μεγέθυνσης αυξάνονται σημαντικά (κατανάλωση, εξαγωγές, επενδύσεις) και οδηγείται έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, έπειτα από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εθνικό εισόδημα αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει 1600 ευρώ περίπου, κατά νοικοκυριό, μεγαλύτερο εισόδημα.

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι καθιερώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιακών Γραμματέων, γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συγκροτείται επιτροπή για την αναμόρφωση του 2190/1994 (σύσταση ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις, και επίσης ότι προχωρά ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Σημείωσε ότι ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις διατηρείται και για το έτος 2020. σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα προγραμματίσουμε σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021».

O νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την αλλαγή του ιδεολογικού προτύπου και της νίκης των ιδεών της ΝΔ τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Βορίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά, προϋπολογισμός υλοποιεί «λέξη προς λέξη» όσα ειπώθηκαν προεκλογικά, είπε ο κ. Βορίδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι συγκλονιστική η υπόσχεση που είχε δώσει και τηρεί ο πρωθυπουργός για τη μείωση της φορολογίας σε εταιρείες και μερίσματα. Εάν το έλεγε κάποιος προ 15 ετών θα εθεωρείτο από την αριστερά, λακές του κεφαλαίου. Ο λαός ξέρει, σε αντίθεση με εσάς, ότι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης είναι η ιδιωτική οικονομία, που πρέπει να την φορολογήσουμε λιγότερο, και αυτό ψήφισε ο λαός, είπε ο κ. Βορίδης.

Για τα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για «αστυνομοκρατία» και «χούντα», ο κ. Βορίδης είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ετέθη στο λαό. Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη. Του είπαμε, τέλος το κράτος των Εξαρχείων. Ότι τελείωσε το κράτος της άκρας αριστεράς και της βίας της. Και τα υλοποιούμε αυτά, έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού. Αυτή είναι η αλλαγή ιδεολογικού προτύπου, ανέφερε επίσης ο κ. Βορίδης. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν ανετράπη ακόμα η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και ότι αυτό θα κριθεί από το κυβερνητικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα του έργου της.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο Μάκης Βορίδης είναι ο «ουσιαστικός» υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνοντας ότι χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανησυχία του για τα αστυνομικά έκτροπα προσέθεσε: Δεν άκουσα από εσάς γι΄αυτό. «Προφανώς σας έδωσε ο λαός κάποιες εντολές, αλλά δεν σας έδωσε άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο στο σπίτι χωρίς ένταλμα και εισαγγελέα. Ούτε την άδεια να ξεβρακώνει η αστυνομία κοριτσάκια. Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται μια απάντηση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, με χαριστικές προβλέψεις υπέρ των λίγων και όχι των πολλών, καθώς και με αντικοινωνικές επιλογές.

«Στον προϋπολογισμό του 2020 από τη μία δεσπόζει η εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών. Και από την άλλη, κυριαρχεί η προχειρότητα, η αναποτελεσματικότητα και η δραματική αντίθεση ανάμεσα στις φλύαρες προεκλογικές εξαγγελίες και τα φτωχά μετεκλογικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.