search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:59
MENU CLOSE

Νέες ταυτότητες: Πότε θα τις έχουμε στα χέρια μας – Ξεκινά ο διαγωνισμός

19.12.2019 12:35
Νέες ταυτότητες: Πότε θα τις έχουμε στα χέρια μας - Ξεκινά ο διαγωνισμός - Media

 

Στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 – Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργανώνει στην Αθήνα ο ΣΕΒ.

Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς. Αναφορικά με τις ταυτότητες όπως είπε, ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί αύριο Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (πχ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών. Παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικος Παπαθανάσης σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τους άξονες της κυκλικής οικονομίας, της ψηφιακής βιομηχανίας, της δημιουργίας αλυσίδων αξίας και της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών για τα στρατηγικά υλικά.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν ευκαιρίες για όσους τολμήσουν αλλά και αδιέξοδα για όσους δεν ακολουθήσουν και τόνισε ότι η πρόταση του ΣΕΒ για την ψηφιακή μετάβαση βασίζεται στα προγράμματα άλλων χωρών.

Ως ζήτημα υπαρξιακό για τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση ο διευθυντής της Siemens για τον τομέα των τροφίμων – ποτών Kai Schneiderwind σημειώνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αυξήσουν έως και 13 φορές την παραγωγικότητα μειώνοντας τους χρόνους παραγωγής και τις βλάβες και διασφαλίζοντας παράλληλα ευελιξία, ποιότητα και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού της Deloitte, Nick Davis αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση όπως είναι η πρόληψη βλαβών σε μηχανήματα, η μείωση του όγκου και του κόστους των αποθεμάτων, η παρακολούθηση του εργοστασίου από την αρχή ως το τέλος σε πραγματικό χρόνο και η λήψη αποφάσεων με βάση πραγματικά δεδομένα.

Στην εμπειρία από την εφαρμογή καινοτομικών εφαρμογών αναφέρθηκε ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Αντώνης Κύρκος τονίζοντας ότι οδήγησαν σε μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά 3%, αύξηση της παραγωγικότητας κατά 8% – 10%, πρόβλεψη του 60% των αστοχιών και μείωση των ανταλλακτικών κατά 25%. Ο Τιτάνας εφαρμόζει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πρόβλεψη των αστοχιών στα εργοστάσια, χρησιμοποιεί τρισδιάστατα μοντέλα απεικόνισης για την επέκταση και ανακαίνιση των εργοστασίων και μοντέλα προσομοίωσης του δικτύου διανομής σε ΗΠΑ και Βαλκάνια για μείωση του κόστους και βελτίωση της εξυπηρέτησης. “Πλέον προσλαμβάνουμε μαθηματικούς, στατιστικολόγους και επιστήμονες δεδομένων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος είπε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μαζί με τις άλλες απαιτούμενες αλλαγές δημιουργούν νέο επιχειρησιακό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία και τα δεδομένα.

Η Κατερίνα Βλάχου, διευθύνουσα σύμβουλος της Mondelez για την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσίασε τις δομές που πρέπει να αναπτυχθούν στις επιχειρήσεις προκειμένου να γίνουν αποδεκτές και να προχωρήσουν οι αλλαγές (διοικητική ομάδα, δημιουργία κουλτούρας δοκιμής και λάθους, κ.α.)

Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ – Ένας αριθμός για όλα

Μιλώντας για την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για τη ταυτοποίηση των πολιτών είπε ότι σύντομα θα προσθέσουμε και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική, είπε ο υπουργός, εντάσσεται ο ενιαίος αριθμός πολιτών που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, όταν εκδοθούν.

Για την πρωτοβουλία του «gov.gr», είπε ότι θα λάβει χώρα το 1ο εξάμηνο 2020. Όπως σημείωσε, η υλοποίηση της πλατφόρμας είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμες, ενώ θα προστεθούν δύο νέες, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση. Στόχος, στην τελική εκδοχή της είναι να μην δίνει πιστοποιητικά, αλλά οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:59