search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:23
MENU CLOSE

Μυτιληναίος: Πώς θα ανεβεί η Ελλάδα στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

19.12.2019 14:15
sev_346

 

Η Ελλάδα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Σημείωσε ότι “σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό”.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους.

“Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Χρειάζεται χρόνος και πολλή βοήθεια από την Πολιτεία”.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού κλπ.

“Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Ο κόσμος θα εξελίσσεται και θα δρα ως μέρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης ακόμη και εάν εμείς δεν είμαστε μέρος αυτής. Δεν θα μας περιμένουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι, πρέπει να ανέβουμε στο τρένο. Πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα”, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους αλλά είναι ζωντανή

“Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα”, τόνισε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO.

Τόνισε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ίδιοι υπαρκτή και επηρεάζει τις εξελίξεις ενώ η χώρα μας έχει μείνει σχετικά πίσω. 

“Η Πολιτεία, είπε, πρέπει να φροντίσει να υπάρχει βιομηχανία γιατί είναι οδηγός ανάπτυξης των τεχνολογικών εξελίξεων”. Υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και την Παιδεία αλλά και στην διασύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή κάτι που προϋποθέτει αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας. 

“Το μεγαλύτερο όπλο, κατέληξε είναι να χτίσουμε στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:17