search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:09
MENU CLOSE

Η «Ζηνοβία το χαβά της» – Διαβάστε πού θα ενταθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες (Photos/Video/Χάρτες)

29.12.2019 16:30
Η «Ζηνοβία το χαβά της» - Διαβάστε πού θα ενταθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες (Photos/Video/Χάρτες) - Media

 

H κακοκαιρία “Ζηνοβία” αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της Ελλάδας έως την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τη Δευτέρα κατά τόπους και τα δέκα μποφόρ.

Σήμερα το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, με συνέπεια ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης.

Τη Δευτέρα το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά, αύριο αναμένονται στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς τοπικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από -5 έως 6 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 10 μποφόρ. Αντίθετα στην Κρήτη θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, και στα Δωδεκάνησα άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους άλλους δρόμους της Αττικής

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους δρόμους της Αττικής, που είχαν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω χιονόπτωσης, εκτός από την Πάρνηθα.

Σύμφωνα με την Τροχαία, παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς και στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, καθώς και στην Πεντέλη.

 

Λαμία: Προληπτική απαγόρευση φορτηγών στο εθνικό δίκτυο

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας και η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. Έτσι απαγορεύεται η κυκλοφορία προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας στα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια των Θηβών δηλαδή από το 93ο χιλιόμετρο έως το 134 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας. Επιπλέον στο ίδιο τμήμα του εθνικού δικτύου η κίνηση των μικρών φορτηγών διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας. Στο μέτρο αυτό προχώρησε η αστυνομία για να μπορεί να έχει την άνεση να κινούνται τα μηχανήματα μέσα σ’ αυτό το τμήμα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν εκεί άνθρωποι και αυτοκίνητα.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απαγόρευσης πλέον όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιούνται κατά μήκος του εθνικού δικτύου αναμένοντας καινούργιες αποφάσεις από την πλευρά της αστυνομίας.

Επιπλέον για τους ίδιους λόγους έχει απαγορευτεί και η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού της Ευβοίας .

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στη κεντρική και βόρεια Εύβοια χρειάζεται αλυσίδες τις οποίες κατά περίπτωση θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι οδηγοί ενώ το ίδιο χρειάζονται αλυσίδες και για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στο νόμο της Βοιωτίας. Στα ορεινά της Φθιώτιδας της Φωκίδας αλλά και της Ευρυτανίας έχουν γίνει παρεμβάσεις από τα μηχανήματα, κρατείται ανοιχτό το εθνικό δίκτυο όπως επίσης και ο βασικός κορμός, ενώ οι οδηγοί που κατευθύνονται σε ορεινές περιοχές πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς τα φαινόμενα μεταβάλλονται

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Α.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προβλήματα σε Πελοπόννησο 

Σε τμήματα των ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Βυτίνα με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνική οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο , έως το 35ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Αγίου Δημητρίου, από το 20ο , έως το 42ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό που οδηγεί από τον Καρδαρά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο έως και την Γκούρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03