search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:09
MENU CLOSE

Oι Έλληνες πρωθυπουργοί που έχουν επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο (Photos)

07.01.2020 09:57
Oι Έλληνες πρωθυπουργοί που έχουν επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο (Photos) - Media

Εν αναμονή της  συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και των κρίσιμων θεμάτων που θα συζητηθούν, ας ρίξουμε μια ματιά στις προηγούμενες επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η κάθε μια με τη δική της σημασία, όπως και οι ιστορίες που τη συνοδεύουν

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, τον Δεκέμβριο του 1946 ήταν από τις πιο κομβικές στην Ελληνική ιστορία. Ο Χάρι Τρούμαν, υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στην προεδρική κατοικία, ενώ στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος, μαίνεται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά οικονομική και στρατιωτική στήριξη και οι αμερικανοί συμφωνούν αμέσως

Τον Απρίλιο του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποδέχεται ο Τζον Φ. Κένεντι, απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας. Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ.

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Γεωργίου Παπανδρέου, που έχει εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία λίγους μήνες νωρίτερα, να επισκεφτεί τον Ιούνιο του 1964, τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, φτάνει στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά αλλά και την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Από τότε άρχισε μια στενή φιλική σχέση της οικογενείας Μπους με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρεόυ θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, το 1994 όπου συναντά τον Μπιλ Κλίντον, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει θαυμαστής του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Παπανδρέου, σημειώνεται, ότι δεν είχε λάβει πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του οκταετίας.

Ο Μπίλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος τον Απρίλιο του 1996 που υποδέχεται και δεύτερο Έλληνα πρωθυπουργό και συγκεκριμένα, τον διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη.

Ο Κώστας Σημίτης επιστρέφει στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, για να συναντήσει αυτή τη φορά τον Τζορτζ Μπους το νεότερο, περίπου 6 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του.

Η συνάντηση του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, με τον Τζορτζ Μπους τoν νεότερο, πραγματοποιείται τον Μάιο του 2005, λίγους μήνες μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Η επόμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έγινε το 2010. Τα πολύ θετικά σχόλια για τη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου – Ομπάμα, εξέπληξαν αρκετούς. Ο τότε πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανακοινώνει την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2013, είναι η σειρά του Αντώνη Σαμαρά, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και τον Μπαράκ Ομπάμα. Το Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Μεσόγειο και Βαλκάνια κυριαρχούν στην ατζέντα.

Τέλος, ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου 2017, με τον πάντα απρόβλεπτο Τραμπ να δίνει τότε ρεσιτάλ φιλελληνικών δηλώσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:09